De Rossaert in de prijzen

Gepubliceerd op: 27 October 2016

Gisteren (26 oktober 2017) kregen schrijfster-journaliste Eliane Van den Ende (die ook voor H ART werkt) en galeriehouder Ronny Van de Velde de Prijs Geschiedenis & Volkskunde, uitgereikt door de Provincie Antwerpen en daarmee een welverdiende erkenning voor het dubbelproject waaraan ze de voorbije jaren werkten. Van de Velde zorgde ervoor dat het historische Rossaert-pand getrouw werd gerestaureerd en blies het bovendien nieuw leven in door een nieuw tentoonstellingsprogramma op poten te zetten. Van den Ende leverde een huzarenstukje af met de publicatie van het boek ‘De Rossaert & zijn Passanten’.

In De Rossaert in de Nosestraat in Antwerpen, de ‘klakkenwinkel’ van weleer, waar Panamarenko zijn legendarische pet aanschafte en Luc Tuymans’ zeemansjas vandaan kwam, organiseerde Ronny Van de Velde van 1997 tot 2003 regelmatig tentoonstellingen. Parallel met het verschijnen van het genoemde boek opende Van de Velde De Rossaert opnieuw en toonde hij er tot begin deze zomer werk van onder meer Félicien Rops, Eugène Delacroix en Otto Dix, allen artistieke ‘passanten’ van ver buiten de landsgrenzen die ooit over de kasseien van de Nosestraat flaneerden en dus ook het voornaamste onderwerp van het lijvige boek vormen. “Antwerpen was overduidelijk een stad waar plezier werd gemaakt. De Nosestraat was eind 19de eeuw een aaneenschakeling van cafés, tingeltangels en danspaleizen,” zegt Eliane Van den Ende, “daarna werden de Scheldekaaien rechtgetrokken en verdween alles.” Volgens Van de Velde valt het boek te beschouwen als een ode aan het verdwenen Antwerpen.

Na de publicatie en de tentoonstelling in de Rossaert is er nu dus de Prijs voor Geschiedenis is Volkskunde als kroon op het werk. De prijs, waaraan een geldsom van 2500 euro verbonden is, wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief dat het rijke verleden van de provincie aan een ruim publiek bekend maakt. Volgens de jury is het dubbelproject van de Velde en Van den Ende lovenswaardig omwille van de eruditie en durf die eraan voorafgingen en vanwege de langetermijnvisie op de ontsluiting van het bijzondere verhaal.

Nog tot 4 december is nu in de Rossaert een dubbeltentoonstelling te zien van originele foto naar aanleiding van de publicaties ‘Edmond Fierlants  – Antwerpen, Verloren Stad (1860-1880)’ en ‘Karin Borghouts  – Antwerpen, Stad verbeeld’. Het project bouwt duidelijk verder op Van de Veldes engagement ten aanzien van de geschiedenis van de stad en de hedendaagse omgang met haar rijke erfgoed. Een historisch en hedendaags verhaal worden gecombineerd in het intieme kader van het pand.

Praktische Info

Eliane Van den Ende, ‘De Rossaert en zijn Passanten’, uitgeverij Ludion, 400 pp. www.ludion.be

De tentoonstelling naar aanleiding van de laatste twee publicaties loopt nog tot en met 4 december in de Rossaert, Nosestraat 7, Antwerpen. Open do-za van 14-18 u. www.ronnyvandevelde.com

Keywords

Geen keywords beschikbaar.