Uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016

Gepubliceerd op: 8 November 2016

De genomineerden voor de vijfde editie van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek zijn bekend. In de categorie recensie zijn dit Sébastien Hendrickx, Julia Mullié en Brenda Tempelaar geworden. In de categorie Essay gaat het om Laurie Cluitmans, Nele Wynants en Sophia Zürcher. In de derde categorie, de Innovatieve Kritiek, wordt dit jaar geen hoofdprijs toegekend. De jury kon namelijk geen afzonderlijke winnaar aanwijzen die voldoende aan alle kwaliteitseisen voldeed. In plaats van de hoofdprijs zullen twee stimuleringsprijzen worden uitgereikt aan deelnemers die op de uitreiking worden bekendgemaakt. Die zal trouwens plaatsvinden op vrijdag 16 december in het M HKA.

De Prijs voor de Jonge Kunstkritiek is een stimuleringsprijs voor een nieuwe generatie critici en essayisten uit het Nederlandstalige taalgebied, die schrijft over hedendaagse beeldende kunst. Aan de hoofdprijs is naast een geldsom van 2500 euro ook het mentorschap van respectievelijk Sandra Smallenburg en Sven Lütticken verbonden.

De jury van de Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 2016 staat onder voorzitterschap van Sandra Smallenburg (NRC Handelsblad) en bestaat verder uit Jan Postma (De Groene Amsterdammer), Wouter Hillaert (Rekto:Verso), Max Bruinsma (onafhankelijk design- en kunstcriticus), Anne Ruygt (freelance kunsthistoricus en curator) en Dave Mestdach (Focus Knack).

De prijs is een initiatief van de Appel arts centre Amsterdam, Witte de With Center for Contemporary Art Rotterdam en het Mondriaan Fonds, in samenwerking met Stedelijk Museum Amsterdam, STUK - Huis voor Dans, Beeld en Geluid Leuven, M HKA en Van Abbemuseum Eindhoven.

Praktische Info

De Feestelijke prijsuitreiking vindt plaats in het M HKA, Leuvenstraat 32 Antwerpen, op vrijdag 16 december vanaf 16u30 (aansluitend receptie in het M HKAFE tot 20u00) Reservatie verplicht. Stuur een e-mail met uw volledige naam, e-mailadres en telefoonnummer naar info@jongekunstkritiek.net onder vermelding van ‘Uitreiking Prijs voor de Jonge Kunstkritiek 16 december 2016 @M HKA’. Meer informatie via info@jongekunstkritiek.net of www.jongekunstkritiek.net

Keywords