5 hoogtepunten op de Art Rotterdam Week

Gepubliceerd op: 5 February 2019

Een week lang ademt Rotterdam kunst tijdens de Art Rotterdam Week (6-10 februari). Wij kozen alvast enkele highlights uit.

Sam STEVERLYNCK

 
1) Projections
Met een honderdtal exposanten is Art Rotterdam een sympathieke, regionale beurs op mensenmaat. De videosectie ‘Projections’ is wat ons betreft steeds een van de hoogtepunten van de beurs. Die werd net zoals verleden jaar verzorgd door Martha Kirszenbaum, overigens ook de curator van het Frans Paviljoen (Laure Prouvost) op de komende Biënnale van Venetië. Je kan er video’s zien van Lara Amercegui (Ellen de Bruijne Projects), Caroline Mesquita (Carlier I Gebauer), Johan Grimonprez (Kristof de Clercq Gallery), Michel Auder (Martons), …
 
2) Lawrence Abu Hamdan
Witte de With brengt momenteel een solotentoonstelling van de Libanese kunstenaar Lawrence Abu Hamdan. Die staat met zelf ontworpen geluidsinstrumenten en een audiowerk stil bij de handeling van het luisteren die bij hem een politieke invulling krijgt. Maar ook Sarah Demeuse en Wendy Tronrud werken met audio. Zij bedachten een audioscript rond de notie van ‘dropping out’. De soundtrack is van de hand van Mario Garcia Torres. In de loop van de expo zullen diverse performances de tentoonstelling puncteren.
 
3) Young Blood Gallery
Young Blood Gallery is een gloednieuwe galerie die door de galeries Ron Mandos en Groos werd geopend in het Industriegebouw. Tijdens Art Rotterdam stellen ze hun allereerste expo voor, gewijd aan het jong opkomend talent Joris Strouken, Martin Brandt en Vytautas Kumza.
 
4) Atelier Van Lieshout en AVL Mundo
Een van de bekendste Rotterdamse kunstenaars is ongetwijfeld Joep Van Lieshout. Traditiegetrouw opent hij tijdens de beurs zijn beeldenpark/hangar waar ook werk wordt getoond van jonge kunstenaars. Dit jaar zijn dat Neo Matloga en Wouter Paijmans die het resultaat voorstellen van hun residentie in AVL Mundo. Maar uiteraard kan u er ook (nieuw) werk ontdekken van Atelier van Lieshout. Alsof dat allemaal niet genoeg is loopt er ook nog de groepstentoonstelling ‘BIG AND PLENTY’  met werk op groot formaat.
 
5) A Tale of a Tub
A Tale of a Tub is ondergebracht in een voormalig badhuis in het Justuskwartier, opgetrokken in modernistische stijl uit de jaren 1920. Het is een plek voor tentoonstellingen, maar ook voor discussie, discursieve events en experiment.  Na eerdere solotentoonstellingen van onder andere Jonathas de Andrade, Kelly Schacht, Evelyn Taocheng Wang en Emma van der Put, is Kate Cooper er nu te gast. Zij toont een video-installatie waarin ze de performativiteit van ziektes en virussen onderzoekt.
 
 
 
 

 

Fotogalerij