5 juni 2014 - 24 musea voerden actie

Gepubliceerd op: 6 June 2014

24 musea, waaronder M Museum Leuven, M HKA, S.M.A.K., Mu.ZEE, FoMu en Middelheimmuseum voerden op donderdag 5 juni actie op het Martelarenplein in Brussel. Ze vragen een verdubbeling van de middelen aan de nieuwe minister van cultuur. Uittredend minister van cultuur Schauvliege en minister-president Peeters sloegen een praatje met de demonstranten.

 

Uit het gezamenlijk persbericht van de musea:

 

(…)

De Vlaamse overheid formuleert – terecht – in het Cultureel Erfgoeddecreet hoge verwachtingen.  Een kleine greep uit de vele kwaliteitseisen: een actieve collectievorming, een grondige wetenschappelijke benadering, voldoende aandacht voor behoud en beheer, maar ook digitalisering en ontsluiting van de collecties, meespelen op internationaal niveau, maatschappelijk verankerd zijn. En de lat hoog leggen werkt: er is ontegensprekelijk een sterke drive en een dynamiek in de museumsector en onze medewerkers staan op scherp.

Maar hoewel de overheid al jaren erkent dat de museumsector ernstig onder gesubsidieerd is, en dat de verwachtingen niet in verhouding staan tot de middelen, stagner de budgetten. Dit werd nogmaals pijnlijk duidelijk bij de jongste subsidieronde voor de periode 2014-2018: de verwachte en beloofde verhoging kwam er niet. Het werd een stagnatie, die eigenlijk een achteruitgang is want ook een indexering bleef achterwege. Het contrast tussen de hoge verwachtingen en de reële mogelijkheden is te groot en lijkt zich tegen de musea te keren: de huidige dynamiek dreigt weg te vallen. De musea vragen aan de Vlaamse regering deze situatie te keren. Op dit moment geeft de Vlaamse Gemeenschap aan de 21 erkende musea in totaal 8,2 miljoen subsidies. Wij vragen vanaf 2015 de Vlaamse Gemeenschapsmusea een voldoende dotatie krijgen en dat het subsidiebedrag wordt verdubbeld tot 16 miljoen.

(…)

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.