Agentschap in KIOSK Gent

Gepubliceerd op: 24 January 2019

“Agentschap werkt aan een steeds groeiende ‘lijst met dingen’ die de radicale tweedeling tussen de categorieën natuur en cultuur aanvechten”, lees ik in het programma van KIOSK in Gent. Voor Agentschap ontstaat niets uit het niets: alles ontstaat in een netwerk van ‘agencies’ of actoren die voortdurend op elkaar inwerken. Kobe Matthys, die Agentschap in 1992 heeft opgericht, legt uit hoe dat werkt.

Pieter VAN BOGAERT

Kobe Matthys: "De selectie van dingen voor deze presentatie focust op hoe de auteurswetgeving de splitsing tussen originaliteit en gemeengoed maakt. Auteursrecht beschermt ‘originaliteit’ als kunst (cultuur) en gemeengoed niet (natuur). Het auteursrecht herleidt hierdoor creatie tot een intern proces eigen aan een persoon. Alle controverses die aan bod komen in KIOSK hebben te maken met praktijken waar de splitsing tussen ‘originaliteit’ en ‘gemeengoed’ ter discussie staat."

Fotogalerij

Praktische Info

Agentschap. ‘Assemblee (KIOSK)’ tot 27 januari in KIOSK, Louis Pasteurlaan 2, Gent. Open ma-vr van 14-18 u., za-zo van 11-18 u. Op 27 januari om 15 u. organiseert Agentschap een samenkomst rond ‘ding 002304 (tapijten)’. www.kiosk.art

Keywords