Alexander Schleber in M HKA

Gepubliceerd op: 26 October 2018

In de INBOX-ruimte van het M HKA in Antwerpen stelt de Duitser Alexander Schleber (°1939) tentoon. Deze kunstenaar, die ook Amerikaanse en Belgische roots heeft, maakte vooral in de jaren zeventig werk, een periode waarin conceptual art, minimal art en het oudere abstract expressionisme de overheersende kunststijlen waren. Schleber, die een tijdje in Amerika werkte, nam die invloeden in zich op en maakte vooral objecten en assemblages. Eerst geometrisch, dan minimaal, gaandeweg expressiever en origineler.

Schleber verdween wat in de vergetelheid, maar een Antwerpse galeriehouder pikte hem enige jaren terug op – Schleber woont sinds 1990 in België – en nu heeft hij dus een kleine, maar fijne tentoonstelling in INBOX.

Zo zijn er assemblages van dagelijkse gebruiksvoorwerpen met gekleurde bollen te zien, waarbij hij lijkt te verwijzen naar het kleurgebruik van abstract expressionistische kunstenaars als Barnett Newman, maar ook naar de conceptuele kunst. En er zit veel humor in het werk. Opvallend bijvoorbeeld  is het werk met Duitse nummerplaten: Schleber fotografeerde ze overal en maakte er assemblages mee waarin werkelijk woorden en zelfs zinnen te lezen zijn als ‘M-y Li-ps Sha-nt Te-ll A-ny Li-es’. En er zijn de visuele gedichten en het werk ‘Waterfall of Words’ (1978) waarin alles zowat terugkomt: kleuren, letters, concept, minimalisme, abstractie. De ‘waterval’ bestaat uit een groot aantal stroken in katoen, waarop woorden in verschillende kleuren geschilderd zijn. De kleur hangt af van de eerste letter van het woord. Hett werk lijkt zo uit een ‘shredder’ gekomen…

MR

Praktische Info

Alexander Schleber, ‘Color Space’ tot 4 november in INBOX – M HKA. www.muhka.be

Keywords