Anna Boghiguian in Sharjah

Gepubliceerd op: 11 April 2018

Verzamelaar Wilfried Cooreman zag de tentoonstelling van Anna Boghiguian in Sharjah en maakte daar een klein tekstje over voor H ART.

Van de internationaal gerenommeerde kunstenares Anna Boghiguian (°1946) is een overzicht van haar werk over vier decennia te zien in Sharjah, één van de zeven Verenigde Arabische Emiraten, vlak naast Dubai.

Anna Boghiguian is van Armeense origine en werd geboren in Caïro. Zij studeerde Politieke Wetenschappen en Economie aan de Amerikaanse Universiteit in Cairo; daarna studeerde ze schilderen en tekenen bij de Egyptische kunstenaar Fouad Kamel. Zij vervolledigde haar studies in kunst en muziek aan de Concordia Universiteit in Montreal. In Canada gaf ze les aan het Vanier College en aan straatkinderen, ze was geëngageerd en ze zette zich in voor ouderen en daklozen.

De eerste keer dat ik kennismaakte met haar werk, was in 2010. In Athene bezocht ik haar tentoonstelling ‘A voyage through Cavafy’s Alexandria’ in het Benaki Museum of Islamic Art. Tussen de geschiedkundige Islamitische kunstvoorwerpen werden de werken van Anna Boghiguian voorgesteld in horizontale vitrinekasten. Ze illustreerde en interpreteerde, in de tekeningen en aquarellen, het leven en de gedichten van Constantine P. Cavafy (1863-1933), één der meest prominente dichters van Griekenland.

In Sharjah wordt nu een overzicht getoond met tekeningen, notitieboeken, schilderijen en multimedia-installaties. ‘The Salt Traders’ (2015) en ‘A Play to Play’ (2013), gebaseerd op de werken van de dichter Rabindranat Tagore, en ‘Unfinished Symphony’ (2011-2012), een reeks tekeningen uit de serie ‘A Poet on the Edge of History (Constantine Cavafy)’ (1995-2017). Ook een reconstructie van haar studio in Cairo wordt getoond. Boghiguian laat een verzameling werken zien die inzicht biedt in haar artistieke productie van de afgelopen veertig jaar. 

Het werk is gekarakteriseerd door felle kleuren en grote composities, bestaande uit een combinatie van verschillende materialen, zoals was, hout, verf, collage en beschilderde cut-outs. Haar werk omvat eveneens fotografie en tekst. Anna Boghiguian is een zeer productieve kunstenaar. Tijdens haar vele reizen schetst en schildert ze voortdurend. Haar objecten, tekeningen en teksten geven een reflectie op de geopolitieke ontwikkelingen. Ze vormen tegelijkertijd ook een documentatie van de plekken die ze aandoet tijdens haar vele reizen over de wereld.

In een interview met Robert Shapazian (stichtend directeur van de Gagosian Gallery Los Angeles) was één van haar quotes: “I find the art world unreal and entertaining. I mean, I think the whole tragedy about the world of art is that it doesn’t deal with art. And this is extraordinary. It doesn’t deal with culture, and it doesn’t deal with humanity. It deals with neatness, cleanliness, conformism and it says some technical things of complete unimportance.”

Wilfried COOREMAN

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

Anna Boghiguian tot 16 juni 2018 in Bait Al Serkal House, Sharjah Arts Square. www.sharjahart.org

Keywords