Antwerp Art Weekend: wat niet te missen

Gepubliceerd op: 15 May 2019

Deze week vindt de vijfde editie plaats van Antwerp Art Weekend, de jaarlijkse manifestatie van galeries, musea, kunstacademies, projectruimtes, kunstenaarsinitiatieven en tijdelijke evenementen in Antwerpen. Het artistiek programma is rijk gevuld, met meer dan tachtig activiteiten verspreid over de hele stad. We maken alvast een eerste selectie.

 

1. De Nacht van de Beeldende Kunst

Kunstencentrum De Studio is de vaste uitvalsbasis voor Antwerp Art Weekend, met een performanceprogramma en de tentoonstelling Conversing Motherboards gecureerd door Petra Heck (kunstenaars: Josefin Arnell, Rory Pilgrim, Raphaela Vogel en Amber Vanluffelen). Zoek je dit weekend te gaan feesten, dan ben je hier zaterdagavond aan het juiste adres.

Maarschalk Gerardstraat 4, Antwerpen. www.destudio.com

 

2. AAIR

We weten nog steeds niet hoe het uit te spreken, maar AAIR is de nieuwe naam voor AIR Antwerpen meets Studio Start, gericht op het aanbieden van betaalbare ateliers en residenties voor kunstenaars. Het nieuwe gebouw, programma en visuele identiteit zullen deze week worden ingehuldigd, samen met de tentoonstelling Null Island. Deelnemende kunstenaars zijn Koba De Meutter, Alexis Gautier, Runo Lagomarsino, Cristina Lucas, Monica Restrepo & anna Maria Millán, Tianzhou Chen en STRT Schot 2018 winnaar Miguel Angel Montoya.

Ploegstraat 27, Antwerpen. www.aair.be

 

3. Callewaert Vanlangendonck Gallery

Yoeri Vanlangendonck en Brecht Callewaert zetten al zeven jaar een hele generatie abstracte kunstenaars weer op de kaart, en doen dat met evenveel succes als enthousiasme. De galerie is inmiddels verdeeld over twee locaties in het stadscentrum, op wandelafstand van elkaar. In de Wolstraat is er een tentoonstelling te zien met werk van o.a. Pierre Alechinsky en Michel Seuphor, terwijl ze in de Sint-Jacobstraat een aantal jonge kunstenaars samenbrengen onder de titel ‘Abstract Painting Revisited’ (Daems van Remoortere, Ayrton Eblé, Jef Meyer, Timothy Segers).

Wolstraat 21-23 & Sint-Jacobsstraat 17, Antwerpen. www.callewaert-vanlangendonck.com

 

4. FOMU

Het Antwerpse Fotomuseum heeft een heel aantal tentoonstellingen lopen die beslist een bezoek waard zijn. Zo is er onder meer een overzicht te zien van fotoboeken in België, en het werk van de Iraanse kunstenaar Hannah Darabi. Maar stap vooral ook eens Pixel binnen deze week, het café van FOMU. Daar heeft de Zwitserse kunstenaar Beni Bischof de hele ruimte onder handen genomen: Bad Habits in the Museum Café, in samenwerking met PLUS-ONE Gallery.

Waalsekaai 47, Antwerpen. www.fotomuseum.be

 

5. mariondecannière

Marion De Cannière toont werk van een immer verrassende selectie van kunstenaars - jong of gevestigd, lokaal of internationaal. Ook deze week is deze kunstruimte incontournable, want Leon Vranken brengt er A Salute to the Wheel: een eerbetoon zoals enkel deze kunstenaar dat kan. Te combineren met een bezoek aan Gallery Geukens & De Vil, net een verdieping lager.

Leopoldplaats 12, Antwerpen. www.mariondecanniere.com

 

6. Ballroom Project

DMW Art Space en Base-Alpha Gallery slaan de handen in elkaar voor een nieuw initiatief tijdens Antwerp Art Weekend: Ballroom Project. Het is een experimenteel én commercieel presentatieplatform, waarbij collega-galeriehouders uit Nederland en België worden uitgenodigd om zelf werk voor te stellen. Op een verrassende locatie: de Pekfabriek in Borgerhout, een fenomeen in het Antwerpse nachtleven. Curator van dienst is Yirka De Brucker, deelnemende galeries zijn Base Alpha Gallery (Antwerpen), CINNNAMON (Rotterdam), DMW Art Space (Antwerpen), Galerie Fontana (Amsterdam), Hopstreet Gallery (Brussel), Irène Laub Gallery (Ixelles), Kristof De Clercq (Gent), Marie-Laure Fleisch (Brussel), Tatjana Pieters (Gent), twelve twelve (Den Haag), The White House Gallery (Lovenjoel).

Kattenberg 93, Borgerhout. www.ballroom-project.be

 

7. HISK in M HKA

Een instituut in een instituut: als dat maar goed komt. Gelukkig is er ook Daniella Géo, de nieuwe curator van het HISK, die zich over 14 resident-kunstenaars uit het tweede jaar ontfermt. Failures of Cohabitation is de veelzeggende titel voor een groepstentoonstelling met werk van Sofia Caesar, Lisette de Greeuw, Francesca Ferreri, Eva Giolo, Johna Hansen, Megan-Leigh Heilig, Sina Hensel, Roel Heremans, Mirthe Klück, Hannah Mevis, Mark Pozlep, Bárbara Sánchew Barroso, Gintaute Skvernyte en Ingel Vaikla.

Leuvenstraat 32, Antwerpen. www.muhka.be

 

8. Antwerp Art Pavilion

Mechelen komt naar Antwerpen, en betrekt tijdelijk het Antwerp Art Pavilion voor het Museum Aan de Stroom (MAS). Een interessante nieuwe formule die de dialoog tussen de steden moet bevorderen. In samenwerking met verschillende partners, o.a. Academie Mechelen, De Garage, nona en Galerie Transit, en met werk van onder meer Virginie Bailly, Johan Creten, Chloé Op de Beeck en Maarten Vanden Eynde.

Hanzestedenplaats 15, 2000 Antwerpen. www.antwerpart.be/pavilion

 

9. Arte

De dialoog tussen beeldende kunst en mode ligt in Antwerpen haast voor de hand. Kledingmerk Arte zet daar sinds enige tijd volledig op in, en presenteert ditmaal ‘Arte x Benny’. Het werk van Benny Van den Meulengracht-Vrancx (tevens coördinator van Antwerp Art) wordt het vertrekpunt van een nieuwe kledinglijn, gecombineerd met werken in de vitrine.

Kammenstraat 54, Antwerpen. www.arte-antwerp.com

 

10. Artist-run Antwerp

Ook kunstenaarsinitiatieven doen het goed in deze stad. Er zijn er te veel om op te noemen, maar ze zijn onmisbaar bij voor de artistieke energie van een stad. Als je de vinger aan de pols wil houden dan mag je deze plekken niet missen. Onder de bekendere namen zien we Pulsar, Pinkie Bowtie of ABC Klubhuis, de new kids on the block zijn GALLERY GALLERY, CLAPTRAP, Flasher! en Drop City.

Fotogalerij

Praktische Info

Antwerp Art Weekend, donderdag 16 juni t/m zondag 19 juni op verschillende locaties in Antwerpen. Volledig programma op www.antwerpart.be/weekend

Keywords