ARCO Lisboa: klein maar fijn

Gepubliceerd op: 21 May 2018
Momenteel vindt de derde editie plaats van Arco Lisboa, de dochterbeurs van Arco Madrid. De beurs werd niet toevallig opgericht in de periode dat het land een ware economische boom kende. Na de financiële crisis in 2011 besloot de premier het roer om te gooien door een voordelig tax systeem op te zetten. Dat zorgde onder andere voor een influx van buitenlanders, die vaak een tweede residentie kochten tegen een voordelig tarief. Mede door de toevloed van die doorgaans welgestelde buitenlanders en inspelend op een boom van de lokale kunstscene – ingegeven door lage huurprijzen waardoor ook buitenlandse galeries er een tweede vestiging openen – zag Arco Lisboa het licht, een beurs die zich van de Spaanse origineel onderscheidt door haar schaal.
 
Met slechts 72 deelnemende exposanten (wat al een toename is in tegenstelling tot de vorige edities) uit veertien landen is het een aangename beurs waar je nog echt kan kijken naar kunst. De beurs vindt plaats in Cordoaria, een voormalige koordfabriek. De beurs blijkt ook opvallend coherent, met voornamelijk exposanten uit Portugal, Spanje, Brazilië. Duitse of Britse deelnemers zijn er nauwelijks, geen Belgen en één Nederlandse galerie, Dürst Britt & Mayhew die voor de tweede keer aanwezig is op Opening, een frisse sectie voor opkomende galeries. Zij stellen werk voor van Paul Beumer,  Raul Ortega Ayala en Puck Verkade.
 
Het is best verfrissend om niet opnieuw op een stand van Gagosian, Gladstone en consorten te stuiten. Arco Lisboa is dan ook een beurs die gaat voor een regionaal profiel waar sensatie en spektakel worden geweerd.
 
Bij onze persoonlijke favorieten éminence grise Filomena Soares (Helena Almeida, Laeticia Ramos, Pedro Bration, … ), Juana de Aizpuru (Pedro Cabrita Reis, Wolfgang Tillmans, Angela de la Cruz, ... ) en Galeria Francisco Fino met een booth rond kolonialisme en exotisme (Vasco Araujo, … ).
 
Sam STEVERLYNCK
Fotogalerij

Praktische Info

www.ifema.es/arcolisboa_01/

Keywords

Geen keywords beschikbaar.