Art at Stationsstraat 182 Aalter

Gepubliceerd op: 24 November 2016
Drie dagen lang, van vrijdag 25 tot zondag 27 november, is het Oostvlaamse Aalter een pop-up gallery rijker. Op initiatief van kunstenaar D.D. Trans en met steun van de Antwerpse galerie valerie_traan tonen vier kunstenaars in een oude beenhouwerij aan de Stationsstraat 182 hun werk.
D.D. Trans bijt de spits af: op wit geverfde muren toont hij zijn kleine, paradoxale, objecten: een hartje gemaakt uit plastic handboeien, een gele schoenlepel voorzien van een Chiquita label, opgerolde veelkleurige plastic plakband die een schietschijf à la Ugo Rondinone vormt, een schilderijtje waarop met plastic kleurtoetsen zijn aangebracht, een vogelpik pijltje waarvan de staart dwars op de punt staat. Het zijn kleine, absurde ingrepen die hier heel mooi tot hun recht komen.
Fotografe Annemie Augustijns creëert de context voor de hele tentoonstelling. Ze ging op tocht in de omgeving van Aalster en kwam met een aantal prachtige foto’s terug van een in afbraak zijnde technische school (de helft van Aalter en omgeving liep er school). Haar foto’s leggen de laatste resten dit stuk collectief geheugen vast dat 'dankzij' een projectontwikkelaar met de veelzeggende naam ‘Global Estates’ inmiddels voor goed van de aardbol verdwenen is. Ook in een voormalig vleesbedrijf, dat leverde aan de beenhouwerij waar de tentoonstelling doorgaat, maakte ze schitterende foto’s.
Gert Schreerlinck werkt met gevonden materiaal dat hij transformeert. Zo met oude cd-doosjes die hij in muurtegels verandert. Of hij plaatste een spaarvarken voor een poster met exotische bestemming. Met een hele reeks schuursponsjes tovert hij op de eerste verdieping een stukje grasveld met vlag te voorschijn (misschien wel een hoekvlag zoals in de schilderijen van Raoul De Keyser) .
Bart Baele speelt op de eerste verdieping prachtig in op het gebouw uit de jaren vijftig dat een mengeling van oud en nieuw is. Eén kamer gaf hij een kosmische dimensie met een ronde globe en kleine ronde schilderijtjes. Maar prachtig is een klassiek landschap in een kader dat hij voorzag van een insert waarop wij een King Kong-achtige figuur een blanke dame zien belagen. Het prijkt op een muur die half geverfd is, half behangen (er stond een kleerkast en men heeft er rond geverfd !). Uit die bizarre muur met dat schilderijtje erop  spreekt de geschiedenis van het huis.
Wie wil zien wat de globalisering in Vlaanderen aanricht, moet dit weekend naar Aalter voor deze kleine, maar fijne pop-up tentoonstelling waarin heden en verleden mekaar ontmoeten.
 
MH

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘Art at Stationsstraat 182’ opent op vrijdag 25 november om 18u en is open van 11 tot 18u op zaterdag 26 en zondag 27 november. Stationsstraat 182, Aalster. www.valerietraan.be

Keywords

Geen keywords beschikbaar.