Belgisch kunstenaarscollectief wint belangrijke internationale prijs

Gepubliceerd op: 5 September 2018

Het Belgische kunstenaarscollectief LarbitsSisters - opgericht door de zussen Bénédicte en Laure-Anne Jacobs - is door het internationale kunstevenement Ars Electronica bekroond met een Golden Nica. Het project ‘BitSoil Popup Tax & Hack Campaign’ werd in de categorie Interactive Art + tot laureaat uitgeroepen. Andere kanshebbers op de prijs waren onder meer een Japans project van Kohei Ogawa, ItsukiDoi, Takashi Ikegami en Hiroshi Ishiguro en een Amerikaanse inzending van Mary Flanagan, die beiden een eervolle vermelding kregen. De prijsuitreiking is voorzien tijdens het Ars Electronica Festival, dat van 6 tot 10 september wordt georganiseerd in de Oostenrijkse stad Linz.

De ‘BitSoil Popup Tax & Hack Campaign’ vertegenwoordigt een eigenzinnige benadering van de actuele economische concepten bitcoin en datamining. “Het project van LarBitsSisters ontplooit zich als de som van een proces van interdisciplinair wetenschappelijk onderzoek, filosofische reflectie en artistieke praktijk,” benadrukt de jury van Ars Electronica in zijn commentaar op de winnende Belgische deelname. “Daarbij worden artificiële intelligentie en tax-collector bots ingezet als instrumenten voor de ondersteuning van een mondiaal systeem van economische en sociale welvaart.” In de bijlage vindt u meer informatie over het project.
 
Van 6 tot 16 september zal de ‘BitSoil Popup Tax & Hack Campaign’, die deel uitmaakt van het werk BitRepublic, te zien zijn tijdens de CyberArts Exhibition in het OK Center for Contemporary Art in Linz. Vanaf 11 november 2018 tot 28 februari 2019 is het werk opnieuw te zien als onderdeel van de tentoonstelling Error, Art of Imperfection in DRIVE in Berlijn.

Ars Electronica is wereldwijd een van de grootste platformen voor mediakunst en digitale kunst. Het initiatief wil zich opwerpen als een uniek festival voor kunst, technologie en maatschappij en als een markt voor creativiteit en innovatie.

 LarBitsSisters zijn overigens ook verkozen tot winnaars van de Nova New Media Interactive Art Prize - hun werk zal doorreizen naar China en New York. Meer praktische info daarover volgt online op de website van de LarBitsSisters.

 

 

Fotogalerij