Bendt Eyckermans bij Vrienden van het S.M.A.K.

Gepubliceerd op: 24 October 2018

De Vrienden van het S.M.A.K. nodigen dit najaar in hun tentoonstellingsruimte in het Gentse museum (in de inkomhall, rechts) drie jonge kunstenaars uit om hun werk te tonen. Het gaat om Bendt Eyckermans, Alfred D’Ursel en Wim De Pauw. Bendt Eyckermans, is als eerste aan de beurt, nog tot 4 november.

Eyckermans (°1994) studeerde in 2016 af aan de Antwerpse Academie en werkt in het atelier van zijn grootvader, de beeldhouwer Lode Eyckermans, die overleed in 1998. Het atelier zelf en beelden van grootvader Lode, in een realistische vormentaal geïnspireerd door de afkeer van (oorlogs)geweld en door de erotiek van het model, duiken vaak op in het schilderwerk van Bendt Eyckermans. In de elf doeken die hij in de Vereniging toont is te zien hoe hij beïnvloed is door een zekere traditie, niet alleen die van zijn beeldhouwende grootvader, maar ook die van schilders als Constant Permeke en Gustave Van de Woestyne.

Aan de andere kant is het werk ook eigentijds: het lijken fragmenten uit een groter verhaal, filmstills als het ware, waarin je als kijker zelf het verhaal kan (re)construeren. Dat wordt nog versterkt door de bizarre titels die de werken krijgen: het doek van een jonge man die aangevallen wordt door vogelsheet ‘Where is the feast that I was promessed?’.  In ‘A Lover’s Sight’ zijn sculpturen van Lode Eyckermans in het atelier te zien, het gesloten beeld van een gesloten winkelluik heet ‘The anxious battle for sanity’, de helpende anonieme hand bij iemand die valt heet ‘A Stranger’s Hand’, een meisje met een I-phone krijgt de titel ‘I think, somewhere down the road I took a wrong turn…’. Misschien zijn die titels wel een zwakker punt in dit overigens sterke schilderwerk, en moet het allemaal wat enigmatischer. Maar het is duidelijk dat Bendt Eyckermans een groot talent is.

MR

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘A Stranger’s Hand’ van Bendt Eyckermans tot 4 november in de tentoonstellingsruime van de Vrienden van het S.M.A.K., Gent.

Keywords