Binnenkort: Art on Paper

Gepubliceerd op: 21 August 2017

Van 7 tot 10 september gaat in BOZAR de derde editie van Art on Paper door, de beurs die volledig aan hedendaagse tekenkunst is gewijd. Vijfentwintig Belgische en buitenlandse galeries voor hedendaagse kunst worden hiervoor samengebracht in Bozar / Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Die galeries werden streng geselecteerd door een comité waarin Olivier Gevart (Ete 78), Denis De Rudder (La Cambre), Yves Lecointre (Frac Picardie), Joost Declercq (Musée Dhondt-Dhaenens), Sophie Lauwers (Head of exhibitions BOZAR, Tanguy Van Quickenborne (verzamelaar) en Catherine de Zegher (Museum voor Schone Kunsten Gent) zetelden. Drijvende kracht achter de beurs is artistiek directeur Pauline Hatzigeorgiou, die de lijnen uitzette.

Het format van de soloshows is niet gewijzigd, maar ondertussen evolueerde de beurs wel tot een internationaal gegeven: de vijfentwintig deelnemers komen van over de hele wereld, van Bazel tot Manchester, van Parijs tot München, van Den Haag tot Keulen, van Parijs tot Berlijn. Bovendien zullen twee Aziatische galeries deelnemen met kunstenaars die door Art on Paper ontdekt werden: A-Lounge uit Seoel, met Shubigi Rao, en Gallery Kitai uit Tokio, met Reiko Tsunashima.

Elke galerie brengt een solotentoonstelling van een gevestigde of opkomende kunstenaar die zich toelegt op de tekenkunst. Art on Paper selecteert het beste van wat de hedendaagse tekenkunst te bieden heeft, en brengt een sterke mix van jonge en gevestigde galerieën. Tekenend hierbij is hoe gezocht werd naar nieuwe en alternatieve kunstvormen – getoond werk kan conceptueel, sculpturaal, architecturaal ... zijn. In iedere tentoonstellingsruimte komt het karakter van een bepaalde kunstenaar tot zijn recht. De scenografie geeft dankzij de indeling van de ruimte meer weerklank aan het specifieke karakter van het project. Kunstenaars van wie werk op de beurs te zien zal zijn, zijn onder andere Pavel Büchler, Dirk Zoete, Raphaël Zarka – die vanaf begin september ook een tentoonstelling heeft in BPS 22 in Charleroi en ontdekkingen Pier Vittorio Aureli, Reiko Tsunashima en Laetitia de Chocqueuse.

Aan de beurs is – voor het tweede jaar op rij – ook de Eeckman Art Prize for contemporary drawing verbonden. Die werd toegekend aan William Ludwig Lutgens (°1991, Turnhout) door een jury bestaande uit Paul Dujardin (Bozar), Catherine Henkinet (ISELP), Marc Ruyters (H ART), Cedric Liénart de Jeude (Eeckman Art & Insurance), Johana Carrier (Journal Roven) en kunstenaar Kasper Bosmans. De jury prijst Lutgens omwille van de technische, grafische kwaliteit van zijn werk in combinatie met de politieke en sociale relevantie ervan.

Voor Art on Paper maakt Lutgens een nieuwe installatie, bestaande uit een combinatie van muurtekeningen, teksten, print en ingekaderde tekeningen, die de subjectiviteit van de ervaring van de kijker zal evoceren. Wat gebeurt er met de ideeën van de kunstenaar en de bedoeling van specifiek werk eens het bekeken, ‘gelezen’ en geïnterpreteerd wordt door het publiek? In hoeverre blijven de wensen van de maker overeind, eens hij zijn werk overgedragen heeft?

Daarnaast werd in een samenwerking tussen Brussels Contemporary Drawing Fair, VO EVENT and BOZAR een hedendaagse kunstenaar uitgenodigd om in het Paleis voor Schone Kunsten een nieuw werk te maken dat met Art on Paper resoneert. Dit jaar is dat de Oezbeekse Alevtina Kakhidze (°1973, Zhdanivka) die 'I still draw love, plants and things' (2017) voorstelde, een kleurrijke interventie, waarin visuele verhaallijnen gecombineerd worden met geluid en die zich een weg baant doorheen de verschillende ruimtes van het Paleis.

Tijdens de beurs zelf zal ook nog de SOFAMPRIZE uitgereikt worden, de prijs voor de beste solo tijdens Art on Paper. De aankondiging en uitreiking hiervan gebeurt op 6 september om 17u30.

 

Fotogalerij

Praktische Info

Art on Paper van 7 tot 10 september. www.artonpaper.be

Keywords