BRAFA 2017

Gepubliceerd op: 23 January 2017
‘Is het verbazend dat een topschilderij voor ongeveer dezelfde prijs verkocht wordt als een… ‘topvoetballer’? Een Chinese club heeft 500 miljoen euro veil voor Lionel Messi! Waar zijn we mee bezig?’ Het is een verzuchting van een Belgische kunsthandelaar op BRAFA, de Kunst- en Antiekbeurs die vanaf 21 tot 29 januari in Tour & Taxis (Brussel) wordt gehouden.
 
Traditioneel is BRAFA vooral een antiekbeurs met ‘klassieke’ schilderijen, stijlmeubels, archeologische objecten,… Maar de laatste jaren duikt meer moderne en hedendaagse kunst op. De organisatie van BRAFA houdt zelf dit jaar een hommage aan Julio Le Parc. Van de nu 91 jarige Argentijnse voorzaat van de kinetische kunst, zijn vier grote decoratieve ‘bewegende’ en trillende sculpturen in de Wandelgangen opgesteld.
Bij de 132 antiquairs uit 16 verschillende landen zijn ook dit jaar een paar gespecialiseerde stripmarchands want strips en comics gaan tegenwoordig enorme prijzen. Kunst draait om geld en – bij discrete galeristen/kunsthandelaars – wordt de huidige opgefokte ‘vermarkting’ van kunst betreurd. En dat valt zelfs op bij het publiek bij de vooropening. Tussen de gedegen burgerlijke kijkers vallen ‘hipsters’ van twintig en dertig op. ‘Het is ‘klikken’ op kunst’, aldus een galerist, ‘met een muisklik kopen en verkopen ze hun kunstwerken. Niet dat ze een grondige kennis bezitten, zoals de verzamelaars vroeger die vanuit interesse, kennis en passie kochten. Meer en meer wordt kunst een investering als een andere. Zo jammer.’
‘Trading’ van kunst zoals van beursaandelen. En er hoeven geen sociale rechten, geen registratierechten zoals bij immobiliën betaald te worden. ‘Wie nu geld heeft, investeert in kunst; enfin, in grote namen van kunst. En dan maar internet afspeuren: is een werk op een veiling in waarde gestegen, wordt het met winst snel verkocht. Liefde voor kunst schiet er bij in.’
Maar voor wie niet de goedgevulde beurs heeft, kan nog altijd – met een ticket – gratis gaan kijken naar museale topstukken.
 
Eliane van den ende
Fotogalerij

Praktische Info

Brafa tot 29 januari. www.brafa.be

Keywords

Geen keywords beschikbaar.