De beste 3 paviljoens volgens Sam Steverlynck

Gepubliceerd op: 11 May 2019

We moeten eerlijk bekennen dat we tot nog toe niet alle 90 landenpaviljoens hebben kunnen aandoen. Zo zijn we (mea maxima culpa !) niet op het Litouws Paviljoen geraakt dat de Gouden Leeuw in de wacht heeft gesleept. Maar hierbij alvast onze persoonlijke top 3.

België

Niet bijster origineel, we geven het toe, maar onze absolute favoriet. Jos de Gruyter en Harald Thys zetten in het Belgisch Paviljoen een bevreemde wereld neer, als een disfunctioneel Bokrijk, met een bont gezelschap van geautomatiseerde poppen die tot in den treure dezelfde mechanische handelingen herhalen. Van Dominee Simons die een irritante stukje speelt op zijn orgel over De Slijper van Wexford, een verdoken seriemoordenaar. Weinig paviljoens gezien met zo veel bezoekers met een grijs op hun gezicht. De jury moet er ook zo over gedacht hebben want het Belgisch Paviljoen kreeg een eervolle vermelding.

Chili

Een aangename verrassing. Voluspa Jarpa onderzoekt aan de hand van zes case-studies voorbeelden van een eurocentrische, koloniale arrogantie. Van het onderdrukken van vrouwenprotesten, het tentoonstellen van Afrikaanse stammen op Wereldtentoonstellingen, over de inmenging van de CIA in Zuid-Amerika. Een project waar heel wat research aan voorafging en visueel mooi vertaald wordt.

Ghana

Ghana mag dan voor het eerst deelnemen aan de Biënnale, het land heeft in elk geval haar entree niet gemist. Meer zelfs: het werd door vele getipt als dé grote kanshebber op de Gouden Leeuw. Het paviljoen, met wanden van aarde en leem, werd ontworpen door de sterarchitect David Adjaye. De geur van gedroogde vis krijg je er gratis bij.

Sam STEVERLYNCK

 

Fotogalerij

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords