De D’ART-kunstroute in Mechelen

Gepubliceerd op: 24 June 2018

In Mechelen loopt de D.ART-kunstroute van woensdagavond 27 juni tot en met zondag 1 juli. Tijdens de kunstroute D.ART kunnen zowel de ervaren kenner als de nieuwsgierige liefhebber op acht locaties in de binnenstad het werk van tientallen kunstenaars ontdekken. Kunstenpartners Academie Mechelen, CAPS, galerie Transit, Cultuurcentrum Mechelen en haar artistieke werkplek voor jongeren H30 werken samen en tonen een staalkaart van opkomend en gevestigd artistiek talent.

Voor de tweejaarlijkse Grote Prijs Ernest Albert is in 2018 de schilderkunst aan de beurt. Uit 197 inzendingen selecteerde een jury 16 kunstenaars waarvan werk in de tentoonstellingszalen van het Cultuurcentrum getoond wordt. Op zondag 17 juni werd bekendgemaakt dat de uit Ethiopië afkomstige Ermias Kifleyesus met de Grote Prijs Ernest Albert 2018 bekroond werd.

Eveneens op de site van het Cultuurcentrum kan men werk zien van Serge Leurs en van de werkplek H30 waar talentvolle jongeren kunnen experimenteren (Entrée van het Cultuurcentrum), en werk van Emilio López-Menchero en Tamara Van San (De Garage).

D.ART 2018 biedt ook de mogelijkheid om kunst te ontdekken in twee historische panden. In een monumentaal, aan de Grote Markt 19 gelegen gebouw uit 1902, genaamd ‘De Beitel, de Passer, ‘t Penseel’, waar eertijds sterrenrestaurant D’Hoogh gehuisvest was, wordt werk tentoongesteld rond het thema gastronomie en dieren. Een veertigtal deelnemers aan het Multidisciplinair Atelier van de Academie Mechelen neemt het Huis Cadix in, een 18e-eeuws stadspaleis dat onderdak bood aan vluchtelingen, mishandelde vrouwen en wezen (Frederik de Merodestraat 41-43).

Op twee locaties wordt werk getoond dat kunstenaars met een beperking en ‘reguliere’ kunstenaars samenbrengt: in galerie Duende (Sint-Katelijnestraat 3) en in het huis van vzw Sjarabang (Moreelstraat 3).

Galerie ‘TZIEN (Sint-Katelijnestraat 3) toont foto’s van Rudi Wouters en galerie Art Number 7 (Befferstraat 7) confronteert Oost en West.

De kunstroute wordt geopend door cultuurschepen Björn Siffer op woensdag 27 juni om 20 uur in de Keldermanszaal van het stadhuis en is die avond toegankelijk van 18 tot 22 uur.

Fotogalerij

Praktische Info

D.ART 2018, van donderdag 28 juni tot en met zondag 1 juli gratis toegankelijk van 13 tot 18 uur.

Keywords