De ‘Young Belgian Art Prize’ wordt ‘BelgianArtPrize’

Gepubliceerd op: 13 December 2016

Vzw De Jonge Belgische Schilderkunst organiseert sinds 1950 de prestigieuze tweejaarlijkse kunstprijs ‘Young Belgian Art Prize’. Onlangs werden de vier finalisten bekend gemaakt voor de editie van 2017: Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde. De prijs werd bovendien omgevormd tot ‘BelgianArtPrize’ – die wil voluit inzetten op het ondersteunen van getalenteerde toonaangevende kunstenaars die in België verblijven en hen aanmoedigen om hun carrière en netwerk internationaal verder uit te bouwen.

Grootste veranderingen daarbij zijn dat de leeftijdsgrens voor kunstenaars is weggevallen en dat kunstenaars worden voorgedragen door een pool van experten. Een nationale jury koos de vier finalisten uit een longlist van kunstenaars. Een internationale jury bestaande uit drie professionele kunstexperts (één Belgische en twee internationale) en twee kunstverzamelaars (één Belgische en één internationale) zal uiteindelijk de winnaar aanduiden. Voor de editie van 2017 zijn dat Beatrix Ruf (Directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (Artistiek Directeur van de Serpentine Galleries in Londen) Dieter Roelstraete (Co-curator van Documenta 14) en kunstverzamelaars Mimi Dusselier (al 30 jaar betrokken en begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (Fondation d’Entreprise Francès).

De vier finalisten van 2017, Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde stellen van 17 maart tot 28 mei 2017 tentoon in Bozar. De winnaars van de twee prijzen – de Prijs Crowet (25.000 euro), die uitgereikt wordt door de internationale jury en de ING Public Prize (10.000 euro), die gekozen wordt door het publiek – worden bekend gemaakt op 19 april 2017.

www.bozar.be

Fotogalerij

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.