Een ‘suppo’ in het Louvre

Gepubliceerd op: 30 May 2012

Wim Delvoye exposeert in Parijs

Een ‘suppo’ in het Louvre

Vanaf 31 mei stelt Wim Delvoye zijn werk tentoon in het Louvre in Parijs. Delvoye is na Jan Fabre de tweede hedendaagse Belgische kunstenaar die in dit wereldberoemde Parijse museum uitgenodigd wordt. Hij is na Tony Cragg (in 2011) bovendien de tweede hedendaagse kunstenaar die speciaal voor het Louvre een nieuw werk creëert.

Het werk van Delvoye – die zich de laatste paar jaren bijzonder laat inspireren door gotische kunst – wordt verspreid over het Louvre tentoongesteld: onder de piramide, in de zalen van Napoleon III, in de gotische galeries van de afdeling voor decoratieve kunst en in de Jardin des Tuileries. Binnen het museum zullen zo’n vijftien werken in glas-in-lood, porselein en brons in dialoog gaan met de vaste collectie van het museum – sommige werken zullen op het meubilair rusten, andere werken worden in glazen vitrinekasten geïnstalleerd. Het getoonde werk verraadt de interesse van Delvoye in 19de-eeuwse sculpturen en zijn zin om te experimenteren met gecomputeriseerde reproductietechnieken. Zo worden onder andere bronzen sculpturen getoond van de reeks ‘Rorschach’, die de mythologische beelden van Auguste Moreau, Antonin Mercié en Jean de Boulogne echoën en die volgens het Rorschach-principe ontdubbeld zijn.
Speciaal voor het Louvre maakt Delvoye een nieuw werk. Bij de centrale draagconstructie van de toegangspiramide van het museum voorziet hij een gigantische gedraaide gotische toren, gemaakt van staal die alle voorgaande torens (die voor de Peggy Guggenheim Collectie tijdens de Biënnale van 2009, verlengd tot die voor Bozar in 2011) in grootte overtreft – de ‘Suppo’ zoals Delvoye het bouwwerk noemt, is 11 meter hoog.
Over de toren voor Peggy Guggenheim schreef H ART in 2009: ‘‘Torre’ is een gotische toren, vervaardigd uit cortenstaal, die met zijn spitsboogvormige ramen en zijn torentjes uitsteekt boven de gebouwen van het Palazzo Venier dei Leoni en uitkijkt over het Canal Grande. De toren is geïnspireerd op meesterwerken uit de gotische architectuur, zoals de ‘Notre Dame’ in Parijs. De plaatsing van de gotische toren in de buurt van het classicistische palazzo waar het Peggy Guggenheim museum gevestigd is, creëert een provocerende paradox die typerend is voor het werk van Delvoye.’ De plaatsing van ‘Suppo’ in de glazen piramide zal op eenzelfde manier confronterend werken.
Een andere cortenstalen sculptuur maakt hij dan weer voor de Jardin des Tuileries – het blijft er staan tot het najaar en wordt ook opgenomen in de beeldententoonstelling van het FIAC. Nog tot 16 juni is overigens in Galerie Perrotin eveneens een aantal sculpturen uit de reeks ‘Rorschach’ te zien. (AMP)

 

Praktische Info

Wim Delvoye ‘Au Louvre’ van 31 mei tot 17 september in Musée du Louvre, Parijs, FR. Open wo-ma van 9-17u45, wo en vr tot 21u30. www.louvre.fr Wim Delvoye ‘Rorschack’ tot 16 mei in Galerie Perrotin, 76 Rue de Turenne, Parijs, FR. Open di-za van 11-19u. www.perrotin.com

Keywords

Geen keywords beschikbaar.