Egon Van Herreweghe in The Stable in Waregem

Gepubliceerd op: 1 September 2017

De solotentoonstelling ‘Heidi’s Delight’ van de Gentse kunstenaar Egon Van Herreweghe (°1985) in kunstenaarsinitiatief The Stable in Waregem neemt het dominante beeld van de vrouw in commerciële fotografie onder de loep door in te zoomen op de persoonlijkheidscultus die het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret creëerde rond hun modellen door hen de eretitel ‘Angels’ toe te kennen. Heidi Klum was niet minder dan 13 jaar lang een Angel en mag dus onbetwist als de ‘über protegé’ van het lingeriemerk beschouwd worden. Opmerkelijk is de behendigheid waarmee het merk op die manier de indruk wekt om als merk aan de grond te liggen van hun succesvolle carrière in plaats van omgekeerd.

Lingerie heeft in wezen een corrigerende functie, met als doel het vrouwelijke lichaam te vormen volgens de verlangens van de kijker. Het standpunt van vrouwen dat door adverteerders wordt geprojecteerd, vloeit voort uit de standaardisering en overdrijving van clichés waarmee we de kindertijd karakteriseren: jeugdigheid, onderdanigheid, ondeugendheid en verlegenheid. De commerciële foto's die de merken voortbrengen zijn in feite realistisch, maar de realiteit die ze vervormd weerspiegelen is kunstmatig in veel opzichten. De tentoonstelling illustreert op prikkelende wijze dat dominante sociale beeld van vrouwelijkheid door de lingerie uit te vergroten tot iets monsterlijk.

Mensen denken dat seks sensationeel is en dat je gewoon probeert om de aandacht te grijpen en je ego uit te breiden en te beweren dat je sexy bent. Maar mannelijke seksualiteit is zo'n dominante aandrijving achter de geslachtsdynamiek en dat kunnen we alleen veranderen als we de seksuele inhoud begrijpen die mannen consumeren, hoe ze vrouwen zien. Geslacht is een politiek probleem en precies daarom onderzoekt Egon Van Herreweghe seksualiteit en de beeldvorming eromheen vanuit een sociologisch perspectief. “Het is onzin als mensen seks niet serieus nemen. Het stamt vermoedelijk nog af van onze obsessie met schaamte en puritanisme dat nog steeds zo in ons is ingebed dat we moeten leren hoe het af te werpen.”

De uitdaging die de kunstenaar ons voorstelt is om de integriteit van het lichaam te behouden onder arbeids- en kapitaalomstandigheden die een dominant en draconisch beeld van het vrouwelijke lichaam voortbrengt dat de individuele beleving overstemt. Of anders gezegd; in een tijd waarin velen van ons onbewust merk-ambassadeurs zijn geworden, en ons levensonderhoud direct of indirect afhankelijk is van het kopen en verkopen van producten, wat betekent het nog om iets te willen?

 

Fotogalerij

Praktische Info

Egon Van Herreweghe, ‘Heidi’s Delight tot 17 september in The Stable, Henri Lebbestraat 25, Waregem. Curator: Marko Stamenkovic. Alleen te bezoeken na telefonische afspraak via 0486 15 60 67. The Stable

Keywords

Geen keywords beschikbaar.