Esther Tielemans wint Nederlandse Wolvecampprijs 2014

Gepubliceerd op: 29 September 2014

Op 25 september j.l. kreeg Esther Tielemans de Wolvecampprijs 2014 toegekend. Deze in bekende Nederlandse prijs wordt door de stichting HeArtpool tweejaarlijks uitgereikt en is bedoeld als oeuvre-/ stimuleringsprijs voor schilders tot veertig jaar, die minimaal vijf jaar woonachtig zijn in Nederland. De prijs is een eerbetoon aan de kunstschilder Theo Wolvecamp (1925-1992), geboren en getogen in Hengelo en mede-oprichter van de internationale CoBrA-groep in 1948. De jury bestond dit jaar uit René Pingen (voorzitter), Lucette Ter Borg, Maurice van Valen, Colin Huizing, Aukje Koks (Laureaat Wolvecampprijs 2012).

De genomineerden voor de 2014 editie waren Wafae Ahalouch el Keriasti, Marijn van Kreij en Esther Tielemans. Het juryrapport schreef als volgt over de genomineerden:

'Bij de nominatie hoefden we nog niet na te denken over de winnaar en op wat voor gronden we één kunstenaar prefereerden boven de andere twee, in die zin dat hij of zij de prijswinnaar zou worden. Vandaag was het dus nog lastiger: we moesten onvergelijkbare kunstenaars met elkaar vergelijken.  En als er één winnaar is, zijn er ogenschijnlijk twee verliezers. Dat hoort bij het spel, zou je kunnen zeggen, maar het mooie van de Wolvecampprijs is nu juist dat de nominaties een inherent onderdeel van de prijs zijn. Het unanieme oordeel van de jury voor de nominaties van Wafae, Marijn en Esther spreekt wat ons betreft dan ook boekdelen.
We kennen het werk van de genomineerden van eerdere gelegenheden, maar toch hebben we het beeld van wat we vandaag hebben gezien zwaar laten wegen. Uiteindelijk ging het er dus om wie ons vandaag het meest heeft verrast en zoals gezegd in onderlinge vergelijking, hoe moeilijk dat ook is gezien de individuele kwaliteiten van de drie genomineerden. We waren er ook niet direct uit, eerlijk gezegd want dit zijn drie ontzettend goede kunstenaars en drie zeer sterke presentaties.'

Winnares Esther Tielemans krijgt een geldbedrag van 18.500 euro, mag een monografie maken en krijgt de gelegenheid tot een solopresentatie van eigen werk.

 

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.