Etcetera V in S.M.A.K.

Gepubliceerd op: 14 November 2017

Op donderdag 16 november kunt u in het S.M.A.K. terecht voor de vijfde editie van ‘Etcetera’. Dat is een jaarlijks terugkerend event dat de groep jonge curatoren De Young Friends v/h S.M.A.K. sinds 2013 in de hal van het museum organiseren, een avond vol video en performances. Binnen dat kader is er voor jong opkomend talent ook gelegenheid om hun werk aan het publiek te presenteren samen met meer gevestigde namen.

De Young Friends brengen dit keer veel duo’s samen en stellen omwille daarvan het spiegelbeeld in deze editie centraal. De twee jonge kunstenaars Mathias Mu en Stef Van Looveren gaan bijvoorbeeld letterlijk met elkaar in gesprek vanop de balkons van het museum. Nóg dichter bij elkaar staan de schermen van waarop de personages van Bruce Nauman met elkaar in conversatie treden. Naast videowerk is performance alomtegenwoordig op Etcetera. Zo is bijvoorbeeld Janes Zeghers fysiek aanwezig, maar mentaal afwezig, in zijn slapende performance. In het werk van Siebert Mispelon en Ines Bodlovic komen video en performance samen. De avond zal culmineren in de levendige muzikale performance van het kunstenaarsduo Anna Godzina & Lin Gerritse.

 

Ook de kunstenaars Hans Demeulenaere, Klaas Vanhee en Karl Verhoeven werkten al verschillende malen samen – zij opereren in zo’n geval altijd onder de noemer ‘And Many More’ en brengen in het S.M.A.K. ‘Tom, Jerry And Many More’. De drie vertalen hun muzikale interesse naar hun eigen beeldende praktijk en pakken hun samenwerking aan zoals dat in een band zou kunnen gebeuren: alle artistieke beslissingen moeten door de groep worden gedragen, waarbij individuele keuzes publiekelijk niet meteen zichtbaar (moeten) zijn.

‘Tom, Jerry And Many More’ in het S.M.A.K. was eerder ook al te zien in 019 (een concert-, tentoonstelling- en werkruimte in een voormalige lasfabriek in de historische Gentse haven) en is een soort lichtsculptuur met 2-3 posters, die elk een detail weergeven van de drie als persoon (schoenen, baard, pet). De sculptuur gaat vergezeld van een tweede installatie die de vorm heeft van een ‘stelling’. De installatie is in hout, maar met metalen verbindingen en biedt ruimte aan meerdere objecten, gitaren, gitaar-sculpturen (van Klaas Vanhee), versterker … etc. die de drie maakten gelinkt aan die taal van het muziek maken met een rockband. Op twee momenten wordt kort een muzikale loop gemaakt met een gitaar en pedalen – een loop die de rest van de avond in de hierdoor geactiveerde installatie te horen is.

Praktische Info

‘Etcetera V’ op 16 november van 19-23u30 in inkomhal van het S.M.A.K., Jan Hoetplein 1, Gent.

Met (werk van) Filip Anthonissen, Ruben Bellinkx, Leo Copers, Jason Dee, Deborah De Robertis, Anja Dornieden & Juan David González Monroy, Anna Godzina & Lin Gerritse, Lien Hüwels, Siebert Mispelon & Ines Bodlovic, Mathias Mu & Stef Van Looveren, Tom, Jerry & Many More, Bruce Nauman, Maria Lassnig, Clara Lissens, Emilio López-Menchero, Bence Rohánsky, Yonas Seyoum en Janes Zeghers.

Georganiseerd door de Young Friends v/h S.M.A.K.: Yirka De Brucker, Jef Declercq, Beau Delagaye, Natali Sarkisyan, Nadia Bijl, Stéphanie Vandenecker & Maxim Ryckaerts

Ondersteund door: Vrienden v/h S.M.A.K., Alles Kan & Workspacebrussels

Keywords

Geen keywords beschikbaar.