Floating Piers van Christo in Italie

Gepubliceerd op: 13 June 2016

Nog geen plannen voor uw zomervakantie? Dan wordt Monte Isola in het noorden van Italië opeens een interessante keuze. Het vakantie eiland, dat voorheen enkel per boot bereikbaar was, mag vanaf half juni de installatie ‘The Floating Piers’ van Christo verwelkomen. De Bulgaarse kunstenaar bouwt al sinds november 2015 aan een peperdure verbindingsweg uit polyethyleen tussen het vasteland en Monte Isola, die verder over water leidt tot aan het klooster van Isola di San Paolo.  

Christo staat bekend om zijn ambitieuze Land Art-installaties. Hij en zijn vrouw Jeanne-Claude maakten naam met onder meer ‘The Running Fence’ (1972-76) en ‘Wrapped Reichstag’ (1971-95). Ze werkten toe naar abstrahering van objecten en gebouwen door ze aan te kleden met stof. ‘The Floating Piers’ mag dan het eerste grote soloproject van de kunstenaar zijn sinds de dood van zijn vrouw in 2009, het gaat esthetisch dezelfde richting uit. Zo wordt het piepkleine Isola di San Paolo volledig omsloten door de goudkleurige, met stof overtrokken toegangsweg – een techniek die aan de ingepakte kunstwerken doet denken. Dat komt volgens de kunstenaar omdat dit idee al langer op stapel lag. Hij noemt zijn vrouw ook als medeontwerper van het project.

‘The Floating Piers’ opent op 18 juni voor het publiek en hoopt een half miljoen mensen over het water de doen lopen. “Door de lichtheid van het materiaal zal je de golven van het meer nog kunnen voelen”, vertelde Christo aan AP. “Het lijkt alsof je over de rug van een walvis loopt” De kunstenaar koos voor Monte Isola omwille van de rust die het water uitstraalt en het heuvellandschap dat mogelijks Da Vinci inspireerde voor de achtergrond van de Mona Lisa. “Elk project vereist zijn eigen ultieme locatie”.

Praktische Info

‘The Floating Piers’ van 18 juni tot 3 juli op het Lago d’Iseo en toegankelijk via Sulzano, Lombardije, Italië.

Open 24/7. http://www.thefloatingpiers.com/

Keywords