Focus 68: Van Eeckhout

Gepubliceerd op: 4 June 2018

Voor de tentoonstelling ‘Focus 68: Van Eeckhout’ in Galerie M in Mechelen is bewust gekozen voor werk uit 1968 van de Mechelse kunstenaar Willy Van Eeckhout. Tijdens de jaren 60 zocht Van Eeckhout een eigen vrije weg in de schilderkunst. Hij wilde zich losrukken van de academische opleiding en ontwikkelde onder meer de ‘drapeauschilderkunst’, met aan elkaar grenzende kleurtoetsen, al of niet overeenkomstig een nationale vlag, exploderend in een dynamisch kleurenfeest. Een kleuronderzoek door toevallige, onverwachte kleurcombinaties. Er werd ook dikwijls rechtstreeks met de tube getekend voor de opbouw van de compositie. Vertrekkend vanuit een kern werd het doek geleidelijk ingevuld, zoals een zich uitbreidende stad of een aangroei van cellen. 

Tegelijk ontstonden ook collages en palimpsesten met papier: Van Eeckhout wilde zich afzetten tegen de olieverf, voor hem het symbool van de te traditionele opleiding aan de academie. Offsetinkt en lakverf dienden als vervanging. In de tekeningen en de brieven verschenen stempels.

De drapeauschilderkunst ontwikkelde zich in de jaren 70 tot ‘jazzpaintings’, waarin de muziek in kleur en ritmische  structuur  omgezet werd.

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘Focus 68: Van Eeckhout’ tot 17 juni in galerie M, Kanunnik De Deckerstraat 56, Mechelen. Open za-zo van 13-18 u. of op afspraak. www.galeriem.be

Keywords