Francis Alÿs maakt werk voor Irakees paviljoen op Biënnale van Venetië

Gepubliceerd op: 12 December 2016

Francis Alÿs maakt in opdracht van de Ruya Foundation een nieuw werk voor het Irakese paviljoen op de Biënnale van Venetië 2017. Het werk komt voort uit een langdurige dialoog die de kunstenaar en de Ruya Foundation hadden. Begin 2016 organiseerde Ruya Foundation, een niet-gouvernementele kunstinstelling in Bagdad, een bezoek voor Alÿs aan Bagdad en aan de vluchtelingenkampen ten noorden van Irak. Ruya Foundation zette in Camp Shariya in Noord-Irak een permanente kunstruimte op om volwassen vluchtelingen die met kunst bezig zijn te kunnen begeleiden via kunstenaarsgesprekken, workshops, klassen – ook Francis Alÿs deed daar workshops.

In oktober 2016 deed de kunstenaar een tweede expeditie waarin hij als ‘embedded artist’ een Koerdisch bataljon naar het front van Mosul in Irak volgde, in de strijd om de stad van IS te bevrijden. In zijn nieuwe werk voor de Ruya Foundation staat Alÿs onder andere stil bij de rol die kunstenaars in de oorlog kunnen spelen en bij de notie van nomadisme.

Het werk zal te zien zijn samen met de tentoonstelling die Ruya Foundation samenstelt voor het Iraakse Paviljoen tijdens de Venice Biennial van 2017. Curators zijn Tamara Chalabi, voorzitter en medeoprichtster van Ruya Foundation en Paolo Colombo, kunstadviseur van Istanbul Museum of Modern Art. In de tentoonstelling is werk te zien van Irakese kunstenaars in Irak en in diaspora: Luay Fadhil (°1982) in Baghdad; Sherko Abbas (°1978) and Sakar Sleman (°1979) in Sulaymaniya; Ali Arkady (°1982) in Khanaqin; Sadik Kwaish Alfraji (°1960) die in Baghdad geboren is maar in Nederland woont; en Nadine Hattom (°1980) die in Baghdad geboren is en in Duitsland woont. ruyafoundation.org

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.