Frank F. Castelyns in M HKA

Gepubliceerd op: 4 May 2018

In de INBOX-ruimte in het Antwerpse M HKA kreeg/krijgt kunstenaar Frank F. Castelyns zijn eerste museale tentoonstelling ooit. Castelyns overleed in december 2016 op 74-jarige leeftijd en was een typisch ‘off’ kunstenaar. Maar in Antwerpse kunstkringen en daarbuiten was hij geliefd en werd hij enorm gerespecteerd. Zo kreeg hij geregeld tentoonstellingskansen in off places en artist driven initiatieven.

Het artistieke bestaan van Frank F. Castelyns werd voor een belangrijk deel in beslag genomen door eindeloze zwerftochten, die hij te voet of per fiets ondernam. Zijn tochten hadden een duidelijk omschreven doel: elke dag weer kwam hij thuis met allerlei dingen die hij op straat had aangetroffen en om een of andere reden interessant vond.

Zijn dagelijkse aanwinsten waren in principe bestemd om te worden geïntegreerd in een compositie of assemblage. Soms maakte hij er tekeningen van, en sinds hij over een digitaal fototoestel beschikte werd elk item gefotografeerd. Dit leidde algauw tot een archief van duizenden beelden, die hij bij gebrek aan computer bewaarde op de geheugenkaart van de camera – raakte die vol, dan sneed hij een andere aan. De composities werden uitsluitend opgebouwd met zijn vergaarde objecten.

Aangezien het vinden en vergaren nooit ophield, kampte Castelyns met een permanent ruimteprobleem. In een eerste stadium stockeerde hij zijn vondsten in de kelders van een grote woning aan de Jordaenskaai, die hij deelde met andere kunstenaars, onder wie Guillaume Bijl, Ria Piqué en Guy Van Bossche. Toen de kelders vol raakten huurde hij garageboxen en havencontainers. In een latere fase kreeg hij erkenning en hulp van de zijde van Geert Verbeke, in 2007 oprichter van de Verbeke Foundation in Kezeles, een tentoonstellingsruimte waar allerlei vormen van ecologische kunst, recuperatiekunst en bio-art aan bod komen. Speciaal voor Castelyns richtte Verbeke een structuur van zes dwars over elkaar gestapelde scheepscontainers op, bedoeld om zijn stock op te slaan en zijn composities permanent te exposeren.

In  INBOX in het M HKA zijn nu composities, archiefmateriaal, persknipsels, foto’s en andere vormen van documentatie te zien. Een ode aan de man die ooit zei: “Ik heb al heel dikwijls ervaren dat mijn werk vijandige reacties opwekt, maar dan zeg ik: ok, al is het dan misschien vies, zie ook eens de schoonheid die daar in zit.”

MR

(met dank aan Paul Ilegems, notoir verdediger van het Castelyns-oeuvre en curator Guillaume Bijl, idem dito)

 

 

 

Praktische Info

Frank F. Castelyns tot 20 mei in INBOX, M HKA. www.muhka.be

Keywords