Gezien: ‘I travelled the world and the seven seas’ in Atheneum Antwerpen

Gepubliceerd op: 13 October 2017
Het collectief van curators HELD (Wilfried Huet, Dirk Engelen, Stella Lohaus, Isabel Devriendt) stelde een nieuwe tentoonstelling samen voor het Koninklijk Atheneum van Antwerpen. Daar zitten leerlingen van meer dan 50 nationaliteiten samen en weerspiegelen zich dan ook de grote maatschappelijke vragen van vandaag. Net als andere tentoonstellingen die in het Atheneum plaats vinden en die tot doel hebben complexe problemen bespreekbaar te maken, is ook ‘I travelled the world and the seven seas’ daar een poging toe.
HELD selecteerde voor de tentoonstelling per land waar de leerlingen vandaan komen één videowerk en weeft zo een subtiel netwerk. Zo zagen we o.a. 'The musical chair' (2007) van Ruben Bellinkx (België), waarin drie honden een stoel aanvallen en Angel Vergara Santiago (Spanje) die letterlijk het landschap schildert. Maar er zijn ook veel onbekende kunstenaars te ontdekken. In het persbericht heet het: ‘De selectie van de werken is uitermate delicaat omdat het gericht is op het betrekken van de leerlingen in dit artistieke project, maar evenzeer op het overstijgen van de lokale omgeving. HELD ervaart dit project als een unieke kans om, vertrekkende vanuit een reëel en concreet gegeven, een gegrond globaal en internationaal project te verwezenlijken.’
Bij de perspreview van de tentoonstelling werd eveneens gedrukt op hoe alle verschillende nationaliteiten samen de eenheid en bijzonderheid van de school uitmaken. Directrice Karin Heremans parafraseerde daarvoor 'A Syntax of Dependency' aan van Lawrence Weiner: hoe de betekenis van woorden pas ontstaat door ze samen in een zin te plaatsen; Wilfried Huet haalde dan weer een heel kort gedicht dat Mohammed Ali ooit uitsprak: 'Me We'.
 
De video’s worden enerzijds simultaan op de vloer van AthenA Zaal getoond; daarnaast zijn ze te zien binnen de cinematografische setting van een zaal.

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘I travelled the world and the seven seas’ tot 19 november in GO! Koninklijk Atheneum Antwerpen, AthenA Zaal, Franklin Rooseveltplaats 11, Antwerpen. Open di-zo van 14-18 u. Gratis toegang.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.