Guy Rombouts bij Annie Gentils

Gepubliceerd op: 24 May 2018

Guy Rombouts (°1949) staat naast mij. We kijken naar een opschrift op het raam van de galerie. Het opschrift is gesteld in het Azart, een zelf ontworpen alfabet waarvan elke letter door zijn vorm verwijst naar de beginklank van de naam van een gelijkvormig voorwerp. Zo heeft de letter die naar de klank ‘m’ verwijst de vorm van een meander, net zoals de l-klank in het Fenicisch de vorm had van een primitieve hak of ploeghaak (een tak met zijtak), die ‘lamed’ werd genoemd (allicht verwant met ons ‘lemmet’ en het Franse ‘lame’). “Ons alfabet heeft zich langzaam losgezongen van de realiteit,” vertelt Rombouts, “en met het Azart ga ik er terug naartoe.”

Guy Rombouts: "Je wees mij net op de bijzondere bloesems van een Cornus Aurora, die als waterlelies bovenop de kruin lijken te drijven. En dan hebben we in stilte naar die boom gekeken. Zo’n stil samen kijken is een vorm van communicatie die voorafgaat aan de taal, denk ik."

Hans THEYS

Praktische Info

Guy Rombouts, ‘Les beaux contes font les bons amis, les mots comptent pour les faux amis’ tot 17 juni in de Annie Gentils Gallery, Peter Benoitstraat 40, Antwerpen. Open wo-za van 14-18 u. www.anniegentilsgallery.com

Keywords