Hans Op de Beeck wint Pino Pascali Award

Gepubliceerd op: 27 September 2017

De 20ste editie van de Pino Pascali Award, die jaarlijks uitgereikt wordt aan een beloftevolle, veelzijdige kunstenaar met internationale allure, gaat dit jaar naar Hans Op de Beeck. De jury – waaronder Rosalba Branà, directeur van het Museum Pino Pascali, Danilo Eccher, historicus en kunstcriticus, en Daniela Ferretti, directeur van het Palazzo Fortuny Museum in Venetië - vond in de poëtische expressie van Hans Op de Beecks oeuvre een universele beeldtaal die de missie en visie van het museum passend onderschrijft.

De Pino Pascali Award bestaat uit een belangrijke solotentoonstelling in het Pascali Museum, de publicatie van een monografische catalogus en de aankoop van een kunstwerk dat deel zal uitmaken van de permanente collectie van het museum. Tijdens de openingsceremonie zal aan de kunstenaar een reproductie van Pascali’s witte keramische beeld, ‘Whale’s tail’, gerealiseerd door het Art Institute in Bari, uitgereikt worden.

De poëtische installatiekunstwerken van Hans Op de Beeck verbeelden het leven als een verstilde essentie waarin de hedendaagse mens, die meer en meer van zichzelf vervreemd geraakt is, verloren loopt. De sleutelwoorden van Hans Op de Beecks werk zijn: ingetogenheid, stilte, introspectie. Sommige van de indrukwekkende, monumentale installaties zijn op grote schaal gemaakt van zachte, grijze plaaster. Het resultaat is een abstrahering van menselijke vormen en voorwerpen in donkere steen; als een soort van hedendaags Pompeï, roerloos bedekt met het stof van de gelaagde, verstilde tijd.

Als beeldend kunstenaar creëert Hans Op de Beeck naast installaties, sculpturen en films eveneens fotografisch werk, grote aquarellen, teksten en muziek. Hij is ook actief buiten de wereld van de beeldende kunsten. Zo schrijft en regisseert hij zijn eigen theaterstukken – onder meer voor Schauspiel Frankfurt–, waarvoor hij zelf het decor en de kostuums ontwerpt. In de zomer van 2018 debuteert hij als operaregisseur voor de Opera van Stuttgart.

De solotentoonstelling van Hans Op de Beeck, die tot eind januari 2018 in het Pino Pascali Museum in Polignano a Mare te zien zal zijn, omvat een representatieve selectie uit zijn gevarieerd werk van de afgelopen jaren. Bovendien gaat in de videoruimte zijn nieuwste film ‘The Girl’ in première.

 

Fotogalerij

Praktische Info

Hans Op de Beeck, Pino Pascali Award van 30 september tot 28 januari 2018 in Museum Pino Pascali, Via Parco del Lauro, 119 – 70044 Polignano a Mare (BA), IT.

Keywords