Happy Birthday Gordon: artistieke ingreep in Antwerp Tower

Gepubliceerd op: 14 September 2017

Op de route van het Centraal Station in Antwerpen naar de winkelwandelstraat De Meir, ligt de Antwerp Tower, een voormalig kantoorgebouw dat op het moment door buurtontwikkelaar Matexi onder handen genomen wordt: Vorig jaar maakte die het mogelijk dat er verschillende tentoonstellingen en feestjes in de building doorgingen. Momenteel stript Matexi het gebouw en maakt het bouwklaar voor een mix van appartementen, handelszaken en kantoren. Voor kunstenaar Gert Adriaenssens het ideale moment om door middel van een artistieke ingreep een ode te brengen aan de Amerikaanse kunstenaar Gordon Matta-Clark (1943-1978), die bekend werd met cuttings en splittings en daarvoor geometrische vormen uit muren, vloeren en plafonds van leegstaande en vervallen gebouwen sneed en volledige woningen in tweeën zaagde.

In Antwerpen maakte hij in 1977 op uitnodiging van Flor Bex, de latere directeur van het M HKA, één van zijn cuttings in een leegstaand kantoorgebouw in de Antwerpse binnenstad, een werk dat de naam ‘Office Baroque’ kreeg. Hij sneed cirkels en maansikkels uit de muren en vloeren van het gebouw en maakte er een duizelingwekkende kijkdoos van. Aanvankelijk wilde de kunstenaar uitsluitend de gevel bewerken: een boogvormige uitsnijding van de benedenhoek tot bovenaan de gevel. Dit zou het gebouw doorzichtig maken en de voorbijgangers zouden er dwars doorheen kunnen kijken. Omdat het toenmalige stadsbestuur hier geen toestemming voor gaf, realiseerde hij een tweede ontwerp, dat tot stand kwam achter een volledig dichtgetimmerde gevel.

Nu, 40 jaar later, neemt kunstenaar Gert Adriaenssens het eerste ontwerp van Matta-Clark als uitgangspunt voor zijn ingreep in Antwerp Tower: “Het idee voor ‘Happy Birthday Gordon!’ ontstond eerder toevallig. Ik speel al geruime tijd met een reeks ideeën over artistieke ingrepen die inspelen op de stadsontwikkeling in de buurt waarin ik woon (Antwerpen-Noord), zoals het nieuwe Operaplein en natuurlijk de befaamde Antwerp Tower. Het oranje spiegelglas van dit gebouw intrigeerde me en toen ik vernam dat het gebouw gestript zou worden, legde ik al gauw de link met het werk van Gordon Matta-Clark. Bovendien bleek dat Office Baroque net 40 jaar geleden tot stand kwam. Ik vond het dus toepasselijk om deze verjaardag te vieren met een hommage.”

 

 

Praktische Info

De artistieke ingreep is nog tot 19 september te zien in Antwerp Tower.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.