HART zag: Manifesta Palermo

Gepubliceerd op: 18 June 2018

Een snelle impressie van Manifesta 12 in Palermo

Verspreid over de stad, in de meest prachtige historische gebouwen ontvouwt zich Manifesta 12, die afgelopen zaterdag 16 juni begon. De kunst moet stevig concurreren met de stadspaleizen, de tuinen, waar het verval al lang geleden toegeslagen heeft. Sommige locaties worden gerenoveerd, vaak door particuliere initiatiefnemers. Deze Manifesta voelt aan alle kanten urgent: vluchtelingen worden door burgemeester Leoluca Orlando welkom geheten en gastvrij  in de stad opgenomen. Een aantal verhaallijnen, uitgezet door de vier curatoren Ippolito Pestellini Laparelli, Bregtje van der Haak, Mirjam Varadinis, and Andrés Jaque raakt aan locale, maar ook internationale thema’s van deze tijd: migratie, uitwisseling en kruisbestuiving, de rol van het individu tegenover abstracte machten en krachten van politiek en maffia. De geschiedenis van het eiland en de kunst stuwen elkaar op.

In kerken en paleizen, maar ook de Hortus Botanicus ontvouwt zich een verhaal over macht en mensen, over stromen van kennis, informatie, personen over de aardbol. Theatro Garibaldi is een jaar voor de opening van Manifesta opgeknapt en in bedrijf, om de bewoners van Palermo te betrekken.

Planetary Garden is als denkmodel voor de aardbol als tuin afkomstig van landschapsarchitect Gilles Clement. Hij werkte mee aan de tuin in het betonnen wooncomplex ZEN 2 dat gebukt gaat onder armoede. De tuin zal blijvend zijn, en worden geadopteerd door de bewoners van ZEN 2.

Wat u hier ziet is een korte beeldimpressie van Manifesta in Palermo, in het julinummer verschijnt het artikel over 'Manifesta 12, The Planetary Garden. Cultivating Coexistence'.

Machteld LEIJ

 

Fotogalerij

Praktische Info

Teatro Garibaldi, het startpunt van Manifesta 12. m12.manifesta.org

Keywords