Helena Almeida in Wiels, Brussel

Gepubliceerd op: 6 October 2016
‘Grote ideeën ontstaan uit uitputting’. Dat maakt Helena Almeida duidelijk in een video, die op de topverdieping van Wiels wordt getoond. Almeida, een van de belangrijkste kunstenaressen van Portugal, draait en pikkelt en sukkelt rond een taboeret, haar eigen voeten en ouder lichaam en de ruimte in haar studio beproevend. Haar lichaam wordt sculptuur; de driepikkel een soort pied-de-stal die ze aftast en ontwijkt. Toch is deze video geen kunstobject op zich, maar een nauwgezette voorbereiding van voldragen werk. Met tekeningen, draden, paardenhaar, schilderwerk, geen schilderwerk, fotografie zoekt Helena Almeida naar essentie, naar ‘wat is er meer? ‘Wat zit erachter?’ ‘Wat betekent leven en dood?’ En toch raakt haar werk ook humor aan.
 
Eliane VAN DEN ENDE
 
Helena Almeida: "Ik ben begonnen zelf schilderkunst te worden. Ik werd mijn werk. Ik werd zelf de ‘creatie’. En tegelijkertijd ben ik de creator. En ik zou niet kunnen zeggen waarom"
Fotogalerij

Praktische Info

Helena Almeida ‘Corpus’ tot 11 december in Wiels, Van Volxemlaan 354, Brussel. Open di-zo van 11-18 u., elke eerste en derde wo tot 21 u. www.wiels.org

Keywords