Het grote niets

Gepubliceerd op: 23 March 2017

Amy Rose en May Abdalla van Anagram Collective maakten jaren documentaire films voordat zij beslisten om zich te wagen aan een documentaire waaraan je heel actief participeert en in ondergedompeld wordt, een ‘immersive documentary’. Het resultaat is ‘Door into the dark’, een ‘ervaring’ die nog tot 17 april beleefd kan worden in het MU in Eindhoven.

Geïnspireerd door ‘A field guide to getting lost’, een bundeling essays van Rebecca Solnit over vasthouden en loslaten, over verdwalen en zichzelf verliezen, creëerde Anagram Collective een gebeuren waarin je als publiek een ervaring van het verlies van controle ervaart.

‘Door into the dark’ is een ervaring die iedereen individueel ervaart: na het boeken van een timeslot, wordt u op het gekozen moment opgehaald en met een koptelefoon op en een blinddoek voor die alleen licht doorlaat tot aan een touw geleid. Zo begint een ervaring van luisteren en niet zien, vertrouwen hebben, heel voorzichtig schuifelen of juist onverschrokken treden, een je overgeven aan het onbekende – tot zelfs aan ‘the big void’.

Wat in eerste instantie begint als een puur fysieke ervaring – eentje die buiten de afgesloten zintuigen alle andere extra receptief maakt – gaat bij momenten over in documentaire fragmenten, waarin drie verschillende personen hun persoonlijke ervaring vertellen. Zo komt de kern van dit gegeven – hoe werkt dat, als je, om welke reden dan ook, overgeleverd bent aan het grote niets – extra intens zo dichtbij als maar mogelijk is.

 

 

Praktische Info

Anagram Collective, ‘Door into the dark’ tot 17 april in MU, Torenallee 40-06, Strijp-S, Eindhoven, NL. Omdat ‘Door into the dark’ alleen individueel ervaren kan worden, is het aantal deelnemers beperkt. Meer info via www.mu.nl

Keywords

Geen keywords beschikbaar.