In Antwerpen: Summer School #2 ‘Making public domain’

Gepubliceerd op: 20 July 2017

De tweede Summer School deze zomer in het Middelheim Museum in Antwerpen staat stil bij de vraag welke rol kunst kan spelen bij het telkens opnieuw tot stand brengen van de publieke ruimte. In een 5-daags zomerschoolprogramma wordt gezocht naar de essentie van het publieke domein aan de hand van concrete cases en bijdragen van kunstenaars, theoretici, beleidsmakers en burgers. Publieke ruimte is in het beste geval de plaats die altijd andere stemmen, ideeën, beelden of opinies toestaat, de plek waar de samenleving in relatie tot het andere wordt gevormd. Precies omdat die meerstemmigheid in de realiteit telkens opnieuw moet afgedwongen worden, ontwikkelen kunstenaars maar ook activisten, advocaten, journalisten of burgers, allerhande strategieën en methodieken om publiek domein te genereren.

Hoe dat werkt in het digitale domein wordt onderzocht op dag 1 met gasten als Geert Lovink en internetcriticus Morozov. Dag 2 draait rond de spanning tussen (artistieke) bottom-up initiatieven en beleid met cases en praktijken tussen creativiteit en criminaliteit (Ex-Asilo Filangieri Napels, Harry Gamboa, Pat McCarthy e.a.). Actief burgerschap is op woensdag de kern van de discussies, gevolgd door een avondlezing door Stavros Stavrides. Op dag 4 staat The Land Foundation model voor een methodisch onderzoek van alternatieve artistieke strategieën, aangevuld met andere cases door Visible en Futurefarmers. Dag 5 fileren enkele experten en kunstenaars de publieke ruimte als sociale ruimte en de bijhorende spanning tussen privaat-publiek (o.a. TimeLab, Endeavour)

Praktische Info

Summer School #2 ‘Making public domain’ van 11-15 september in Middelheimmuseum. Programma & inschrijving: www.makingpublicdomain.be

Partners: ARIA, Academie voor Schone Kunsten Antwerpen, Middelheim Museum, Extra City, Kunstcel, Kunstenpunt  

Keywords

Geen keywords beschikbaar.