Jan De Wachter in dialoog met kerk

Gepubliceerd op: 4 June 2018

In de Sint-Jan-Baptist-en-Sint-Amandus-kerk in Heindonk loopt de expo ‘Dialoog’ met werk van Jan De Wachter. In deze tentoonstelling gaat het werk van de kunstenaar een dialoog aan met de architectuur, het interieur, het meubilair en de functie van het kerkgebouw. De relatie tussen de kunstwerken onderling en de plaats en de manier waarop ze getoond worden creëert interpretatiemogelijkheden.

Literatuur, muziek, archeologie, architectuur, film en westerse cultuur in het algemeen inspireren Jan De Wachter. Hij zet deze inspiratie om in tekeningen, sculpturen, schilderijen en teksten.  Zijn sculpturale werk bestaat meestal uit kwetsbare materialen waarbij plaaster het meest voorkomende is. Deze werken in plaaster hebben een broos en schetsmatig karakter. De menselijke en kinderlijke gelaatstrekken vervagen.  Het zijn  geen portretten maar eerder sferen die worden weergegeven.

Jan De Wachter werkt graag in reeksen rond eenzelfde thema.  Samen vormen ze de hoofdstukken van zijn oeuvre. De werken lijken wel thuis te horen of gemaakt voor de plaats waar ze opgesteld werden.  Ze benadrukken de schoonheid van het kleine neogotische kerkje waar  tijdens de expo veel te zien is en waar veel te ontdekken valt.

Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt een catalogus uitgegeven met teksten van Sylvain De Bleeckere en curator Raf Coenjaerts en met foto’s van Hilde Gilbos, gemaakt door Jan De Meester en Cultura Wetteren.

Omdat sommige werken van Jan De Wachter geïnspireerd zijn op het werk van Dimitri Sjostakovitsj speelt  op zondag 24 juni om 17.00u ter afsluiting van de tentoonstelling het Zerkalo Quartet 2 strijkkwartetten (nr. 8 en nr. 15) van Dimitri Sjostakovitsj.

Fotogalerij

Praktische Info

‘Dialoog’ van Jan De Wachter in de Sint-Jan-Baptist-en-Sint-Amandus-kerk, Kerkplein in Heindonk, nog tot en met zondag 24 juni 2018. Open za-zo van 14-18 u. en op afspraak. Info: 03 866 92 00 of cultuur@willebroek.be

Keywords