Jan Saverys overleden

Gepubliceerd op: 1 October 2017

Art Abstrait-kunstenaar Jan Saverys (°1924) is overleden. Saverys, zoon van de bekende Leieschilder Albert Saverys, werd in 1924 geboren in Deinze. Als jonge man genoot hij het voorrecht om via zijn vader kennis te maken met het kruim van de toenmalige Belgische kunstscène. De Vlaamse expressionisten, onder wie Constant Permeke, Frits Van den Berghe en Gust De Smet, waren huisvrienden.

Onder vaders vleugels startte Jan Saverys als expressionist, maar hij kwam door zijn opleiding aan de Parijse Académie de la Grande Chaumière snel uit bij de lyrische abstractie: woelig maar harmonieus, sombere of felle kleuren en vaak met houtskool en kleurkrijt op papier.

Meer dan een halve eeuw geleden behoorde hij tot de artistieke vernieuwers.  Samen met schilders zoals Roger Raveel richtte Saverys in 1948 de groep La Relève op. In 1952 was hij medestichter van Art Abstrait in Brussel, de groep van onder meer Jo Delahaut en Pol Bury. De Antwerpse galerie Callewaert-Van Langendonck gaf in 2016 het boek ‘Jan Saverys en de groep Art Abstrait’ uit.

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords