Jos De Gruyter en Harald Thys vullen Belgisch paviljoen in 2019

Gepubliceerd op: 20 July 2018

De in Brussel wonende en werken de kunstenaars Jos De Gruyter (°1965 in Geel) en Harald Thys (°1966 in Wilrijk) vertegenwoordigen ons land tijdens de Biënnale van Venetië van 2019. Dat werd afgelopen woensdag bekend gemaakt door de minister van cultuur van de Fédération Wallonie-Bruxelles, Alda Greoli. Die keus is opmerkelijk omdat De Gruyter en Thys Nederlandstalige kunstenaars zijn en het komend jaar de beurt is aan de Fédération Wallonie-Bruxelles om het paviljoen in te vullen. In 2017 werd Dirk Braeckman geselecteerd door een Vlaamse jury en was in het Belgisch paviljoen een installatie met foto’s van zijn hand te zien.

Alda Greoli noemde het duo in combinatie met hun commissaris curator Anne-Claire Schmitz “een mooie illustratie van de geest van samenwerking” die door de Fédération Wallonie-Bruxelles op het voorplan geschoven werd. Deze synergie ligt in het verlengde van het cultureel samenwerkingsakkoord dat gesloten werd tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Fédération Wallonie-Bruxelles.

Jos De Gruyter & Harald Thys ontmoetten elkaar in 1987 in Brussel en maken sindsdien samen installaties, video’s en performances. Het duo heeft een scherp oog voor het banale en het onzinnige. Het universum dat ze creëren, getuigt van een grote gevoeligheid voor de wereld tout court. Hun mens‐ en wereldbeeld is donker, maar zonder het cynisme dat daar vaak gepaard mee gaat. Tegelijk is hun werk kinderlijk eenvoudig en bevat het een burleske vrolijkheid.

Jos De Gruyter & Harald Thys vullen het paviljoen met hun project ‘Mondo Cane’, dat de ambitie heeft om “niet zonder humor, de menselijke natuur te tonen binnen de context van een nationaal paviljoen dat Europa in herinnering roept.”

Voor het project komt 450.000 euro beschikbaar. Na de Biënnale zal het project ook in België getoond worden, ten minste in één franstalige instelling en één Vlaamse.

Het duo won in 2010-2011 ook de Vlaamse Cultuurprijs voor Beeldende Kunst en werden dit jaar samen met Sven Augustijnen, Koenraad Dedobbeleer en Gabriel Kuri genomineerd voor de BelgianArtPrize. Daar besloten de vijf kunstenaars echter gezamenlijk van af te zien.

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords