Kochi-Muziris Biënnale 2016 sluit haar deuren, nieuwe curator bekendgemaakt

Gepubliceerd op: 3 April 2017

De Kochi-Muziris Biënnale 2016, de enige biënnale van haar soort in Indië, heeft zojuist haar deuren gesloten. Deze derde editie, samengesteld door de kunstenaar Sudarshan Shetty, vindt plaats over een twaalftal locaties in en rond het stijlvolle Fort Kochi met haar prachtige koloniale architectuur. Door haar strategische ligging was de Kerala regio – met als zwaartepunt Kochi – vanouds een melting pot voor Indische, Chinese, Portugese, Nederlandse en joodse handelaren in specerijen, koksnoten, cashewnoten en nog veel meer.

De biënnale pakt uit met een aantal grootschalige, spectaculaire interventies die een breed publiek kunnen behagen zoals de installatie ‘Sea of Pain’ van Raul Zurita waarin bezoekers een ritueel bad kunnen nemen als eerbetoon aan Galip Kurdi, de broer van het jongetje Alan dat in 2015 aan de Syrische kust aanspoelde. Sommige werken mogen dan nogal letterlijk zijn, de Kochi-Muziris Biënnale is een ideale plek om je onder te dompelen in kunst uit India en omstreken, met werk dat vaak zintuigelijk en poëtisch is.

Met knappe bijdragen zoals de naar textiel vertaalde geschiedenis van Desmond Lazaro’s naar Engeland gemigreerde familie, de bijzondere schilderijen van de Pakistaande Salman Toor (een soort Neo Rauch met een oriëntalistische twist), de drukke composities van P K Sandanandan, een bekende muurschilder uit de regio, ambitieuze tijdelijke architecturale interventies, en nog veel meer.

Ook internationale toppers ontbraken hier niet zoals Gabriel Lester die met een zwevend huis met een eeuwig brandende sigaar verwijst naar de Portugezen die halsoverkop vertrokken uit Kochi toen de Nederlanders voet aan wal zetten; Erik van Lieshout die in zijn hyperkinetische zelf in het Pepper House kampeerde en dat gebouw uitriep tot Dutch Pavilion; of de Poolse Alicja Kwade met een trompe l’oeil installatie in een pakhuis in de vrolijke drukte van Mattancherry.

Tijdens de slotceremonie op 29 maart werd de nieuwe curator voor de editie in december 2018 bekendgemaakt. In lijn met de gewoonte om kunstenaars aan te stellen als curator werd gekozen voor Anita Dube. Volgens de krant The Indian Express “one of India’s most provocative and versatile contemporary artists.” We kijken alvast uit naar KMB 2018 !

Sam STEVERLYNCK

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

www.kochimuzirisbiennale.org

Keywords

Geen keywords beschikbaar.