Kunstwetenschapper en -criticus Tanguy Eeckhout overleden (1980-2018)

Gepubliceerd op: 9 January 2018

Afgelopen weekend is in Gent kunstwetenschapper en -criticus Tanguy Eeckhout (25 april 1980 - 5 januari 2018) overleden aan kanker. Eeckhout was sinds 2005 als curator en wetenschappelijk medewerker verbonden aan Museum Dhondt-Dhaenens – het museum meldt met diepe droefheid dat met zijn overlijden niet alleen een wetenschappelijk medewerker en curator verliest maar bovenal een ‘dierbare collega en vriend’ en directeur Joost Declercq noemt zijn dood ‘een enorm verlies voor de kunstwereld’.

Eeckhouts historische kennis van kunst, en dan vooral van het Vlaamse modernisme en expressionisme, maakten hem bekend en invloedrijk tot ver buiten de Leiestreek. Hij was betrokken in doctoraal onderzoek naar de betekenis en invloed van privéverzamelaars in de Belgische kunstwereld in de 20ste eeuw en schreef onder andere mee aan ‘Collectie/collection Jeanne en Charles Vandenhove’ (met Bart Verschaffel) en ‘Collectie Tony Herbert’ (met Virginie Devillez, Florence Hespel en Laurence Van Kerkhoven).

In MDD speelde Tanguy Eeckhout een belangrijke rol binnen het dossier rond de Woning van Wassenhove van architect Juliaan Lampens. Dankzij zijn harde werk en goede banden met de Gentse universiteit kreeg het museum de bekende villa voor 27 in beheer van de universiteit. De woning fungeert ondertussen als residentieplek voor kunstenaars, schrijvers en onderzoekers die er in alle stilte en isolement kunnen werken aan hun project. Ook zal het mogelijk zijn om als particulier de woning te huren voor korte verblijven.

Bron: Nieuwsblad en De Standaard

H ART wenst de vrouw van Tanguy Eeckhout, zijn familie en vrienden en zijn collega's in MDD innige deelneming met dit grote verlies.

 

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords