Leo Reijnders in Sint-Petersburg

Gepubliceerd op: 29 May 2018
Kunstenaar, performer en radiomaker Leo Reijnders is in Antwerpse cult-kringen bekend om zijn programma ‘De Wolkenbreier(s)’ op de vrije Radio Centraal (106.7FM), waar hij lokale en ruimer bekende kunstenaars uitnodigt tot een mentaal zelfportret. Reijnders maakt ook tekeningen die gevoed worden door de fantasie, het onderbewustzijn en vooral het associatievermogen: de kunstenaar creëert verbanden die niet meteen logisch, maar wel bevrijdend escapistisch zijn. Verwijzingen naar strips en ‘de klare lijn’ zijn onmiskenbaar, met de afwisseling van felle en zachte kleuren en de eenvoudige lijnvoering. Maar Reijnders doet meer dan dat: hij reikt de kijker een denkframe aan, waarbij hij niet sturend of belerend optreedt, maar net alle pistes open laat voor vrije associaties. Zijn werk bevat een existentieel pessimisme dat de kijker, al naargelang zijn gemoedstemming, vrijelijk kan beamen of niet.
Van 2 tot 16 juni heeft Leo Reijnders een solotentoonstelling van zijn tekeningen in Sint-Petersburg, die ‘Go Tell It To The Ear Of The Bear’ heet. De tentoonstelling loopt op de Nevsky Prospect 20, de drukste en bekendste straat van Sint-Petersburg.
De Russische kunstenaar en organisator Alexander Hollander nodigde Reijnders uit en zorgt voor de nodige contacten: tijdens zijn tentoonstelling wil Reijnders zoveel mogelijk Russische kunstenaars, muzikanten, dansers en schrijvers interviewen, zoals hij dat sinds 2005 in zijn radioprogramma ‘De Wolkenbreiers’ op Radio Centraal doet.
Reijnders wil ook Russische muzikanten, performancekunstenaars en anderen  vragen om actief op te treden tijdens de duur van de  tentoonstelling. Hij doet er verslag van op Instagram. Bedoeling is dat het een klein Russisch ‘Wolkenbreier(s)’-kunstfestivalletje wordt met de kunstwerken als link.
Na het avontuur in Sint-Petersburg zal Reijnders uitgebreid verslag maken van de activiteiten in zijn eigen radioprogramma.
 
 
Fotogalerij

Praktische Info

Leo Reijnders, ‘Go Tell It To The Ear Of The Bear’ van 2 tot 16 juni in Nevsky Prospect 20, floor 1. Opening za 2 juni om 18 u, alle dagen open van 12 tot 20 u. 

www.thecloudknitters.be
www.instagram.com/leoreijnders/?hl=nl

Keywords