'Lokaal verankerd, internationaal verbonden'

Gepubliceerd op: 27 June 2013

Op 6 juni jl. opende de tentoonstelling ‘Het karakter van een collectie' in het Antwerpse M HKA. Er werd naar uitgekeken, niet alleen omwille van de tentoonstelling zelf, maar omdat het woord zou gevoerd worden door de kersverse Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Dat was omstreden, er ontstond protest op Facebook en een groep kunstenaars nam zich voor om actie te voeren op de opening. Uiteindelijk is die actie er niet gekomen, omdat ze koren op de molen van ‘andersdenkenden' zou zijn geweest.
M HKA-directeur Bart De Baere verdedigde zijn keuze. "Wij nodigen altijd iemand uit van de kunstwereld en iemand van de politieke wereld. We geloven immers dat een museum een plaats van open dialoog moet zijn voor de maatschappij in haar volle breedte. De persoon uit de kunstwereld is dit keer Manuel Borja-Villel, directeur van Reina Sofia in Madrid (een partner van ons in L'Internationale) en symboolfiguur voor de internationale museumwerking.
Omdat de collectie uitdrukking is van ons credo ‘lokaal verankerd, internationaal verbonden', vonden we het logisch om ditmaal als politicus de burgemeester van Antwerpen uit te nodigen, de democratisch verkozene van het lokale. We zijn blij dat beide sprekers aanvaardden."
In H ART #113 worden beide toespraken gepubliceerd.

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords

Geen keywords beschikbaar.