Margarita Maximova wint Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. 2014

Gepubliceerd op: 22 September 2014

Afgelopen zomer organiseerden S.M.A.K. en de Vrienden v/h S.M.A.K. opnieuw ‘Coming People’, een tweejaarlijkse tentoonstelling en wedstrijd met werk van kunstenaars die pas zijn afgestudeerd aan een Belgische kunsthogeschool. Aan de tentoonstelling is ook een kunstprijs verbonden, die eveneens om de twee jaar uitgereikt zal worden; deze prijs omvat een geldsom van 5000 euro. Margarita Maximova (°1990, Rusland) kreeg ondertussen de Prijs van de Vrienden v/h S.M.A.K. 2014 toegekend. Maximova werd geselecteerd door een jury van Lorenzo Benedetti (directeur De Appel, Amsterdam), Martin Germann (senior curator S.M.A.K.) en Hilde Teerlinck (directeur FRAC Nord-Pas de Calais, Dunkerque).

Tom Van Imschoot schreef over het werk van Maximova: “De video’s van Margarita Maximova vormen expedities in onze alledaagse desoriëntatie, haperend en op de tast, persoonlijk en poëtisch. (…) Deze video’s blijven vaak hangen. Letterlijk: in de perfecte vluchtigheid van actuele media gaan ze op zoek naar het technisch imperfecte, de storing van wat nooit helemaal voorbij is, herinneringen en andere vormen van ‘unheimlichkeit’. Vooral door hun montage en door op zoek te gaan naar de technische grenzen van de computer weerspiegelen ze zo een poging om met vallen en opstaan een eiland te creëren in de beeldenstroom van de digitale globalisering, een beeld van betekenis in een wereld zonder context.”

S.M.A.K. organiseert ‘Coming People’ als ondersteuning voor pas afgestudeerden, die ondanks heel wat initiatieven voor jonge kunstenaars, vaak moeilijk doorstromen naar het kunstenveld. S.M.A.K. wil zich toeleggen op een selectie van kunstenaars die nog maar pas zijn afgestudeerd maar al over voldoende maturiteit beschikken om deel uit te maken van een institutioneel platform. Op die manier wil ‘Coming People’ een brug creëren tussen het academische en het professionele domein.

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.