‘Measurements’ in Société

Gepubliceerd op: 18 October 2018

Hoe lang is een meter? De onzinnigheid van deze vraag verraadt al hoe we de realiteit beschrijven en meten op basis van vooraf gemaakte afspraken, die we op hun beurt niet in twijfel trekken. De zogenaamde grondeenheid van de meter is vastgelegd in het ‘Système International’ (SI). Een eerste stap in die richting werd gezet in de achttiende eeuw, wanneer men de meter definieerde als een veertig miljoenste deel van de omtrek van de aarde. Een eeuw later werd de eenheid uit platina vervaardigd, en zou als standaard gelden tot wanneer, in 1983, de lichtsnelheid in het spel zou komen.

Hoe het ook zij, in vele opzichten is het fascinerend om stil te staan bij deze doorgaans vanzelfsprekende conventies. Als tautologieën wijzen ze namelijk enkel naar zichzelf. Stof voor logici en fysici, maar tevens inspiratiebron voor tal van − voornamelijk conceptuele − kunstenaars.
 
Pieter VERMEULEN

Praktische Info

‘Measurements’ tot 10 november in Société, Rue Vanderstichelen 106, Brussel. Open do-zo van 15-19 u. www.societe-d-electricite.be

Keywords