Nederlandse kunstenaar Daan van Golden overleden

Gepubliceerd op: 11 January 2017

In Nederland is afgelopen maandag Daan van Golden overleden in zijn woonplaats Schiedam. De tachtigjarige kunstenaar was al een tijd ziek, zo meldt de NOS.

Het werk van Van Golden laat zich moeilijk in een hokje onderbrengen: het dook sinds de jaren 60 op in tentoonstellingen van verschillende internationale stromingen van popart, de NUL-beweging en het Amerikaanse abstract expressionisme, over minimalisme en conceptuele kunst tot de Appropriation Art van de jaren 80.

Zijn eerste schilderijen bestonden voornamelijk uit abstract-expressionistische voorstellingen in zwart-wit. Tot hij naar Japan reisde, waar hij in aanraking kwam met de Zen-filosofie. Paul Depondt schreef over dat moment in H ART #92: ‘In 1963 en 1964 woonde en werkte hij in Tokyo. Vooral dat verblijf in Japan heeft hem als kunstenaar getekend. Zijn praktijk en zijn oeuvre, het resultaat van een ijverige en zorgvuldige meditatieve methode, weerspiegelt de kenschetsende invloed van de zen-filosofie: traagheid en scherpe concentratie.’ Het sleutelmoment vertaalde zich in zijn werk in iets volledig nieuws. Van Golden vervaardigde sindsdien minutieus en bijzonder traag – hij maakte vier tot vijf doeken per jaar – schilderijen waarin hij zich fragmenten van de alledaagsheid toe-eigende: geruite motieven van zakdoeken en servetten, bloemenmotieven van wandtapijtengordijnen en inpakpapier …

Toen in 1978 zijn dochter Diana geboren werd, ontwikkelde de kunstenaar zich ook als fotograaf. Tot haar achttiende maakt hij zo’n 450 foto’s van haar. Van Golden zal de hele Diana-serie in 1997 tentoonstellen onder de titel 'Youth is an Art'.

In België was in 2012 een eerste overzichtstentoonstelling van Van Golden te zien in WIELS in Brussel.

KEYWORDS

Geen keywords beschikbaar.