Onderbroken Stad in Stadsfeestzaal Antwerpen

Gepubliceerd op: 26 February 2016

Wat kan kunst vandaag nog betekenen in de stad en breder in de samenleving? Welke rol kan kunst spelen in een commerciële hub met zijn overheersende visuele cultuur?

Op vrijdag 4, zaterdag 5 en zondag 6 maart verdiept ARIA zich in de Stadsfeestzaal in Antwerpen in het evenement ‘Onderbroken Stad’ in deze vragen. Dat is tegelijk de lancering van het kersverse instituut ARIA – dat staat voor Antwerp Research Institute for the Arts en een samenwerking betreft tussen de Universiteit Antwerpen en de drie School of Arts (KASKA, KCA en Sint Lucas Antwerpen).

Kunstenaars, studenten en wetenschappers interveniëren in een typische stedelijke hub: de shopping mall. Ze tonen wat onderzoek in, met en over de kunsten betekent voor onze samenleving. Met artistieke interventies, lezingen, debatten, laboratoriumdemonstraties en met een grote feestelijke happening wordt ARIA midden in het stedelijke leven gegooid.

Zo zijn er op vrijdag tussen 16u30-18u30 lezingen door Marc Fisher, Sarah Vanhee, Renzo Martens en Pascal Gielen (Engels). Zaterdag is het dan weer Beat Streuli (Engels) die tussen 14-15u30 een lezing ‘Informal Encounters – photography and the city’ geeft. Waarna Kunsttijdschrift Vlaanderen met een kunstenaarsbijdrage van Bert Danckaert (behalve kunstenaar en professor in de fotografie ook publicist van H ART) gelanceerd wordt en een gesprek tussen Lucas Vandervost en Bert Danckaert (Nederlands) volgt.

Doorlopend zijn er interventies van kunstenaars als Charlotte Lybeer, Wim Wauman, Lieven Segers, Sara Vanhee, Marc Nagtzaam, Karen Vermeren, Ward Heirwegh en vele anderen.