Otobong Nkanga wint BelgianArtPrize

Gepubliceerd op: 20 April 2017

De BelgianArtPrize, de belangrijkste onderscheiding voor hedendaagse kunst in België sinds 1950, gaat dit jaar naar Otobong Nkanga. Dat werd gisteren (19 april) bekend gemaakt tijdens de officiële prijsuitreiking in het Paleis voor Schone Kunsten Brussel. Ze wist de internationale jury te overtuigen met haar delicaat werk rond transformatieprocessen, een reflectie op de sociale en topografische veranderingen die de maatschappij doormaakt. Nkanga observeert de inherente complexiteit ervan en belicht bronnen en grondstoffen, en hoe hun potentiele waarde afhangt van regionale en culturele parameters. De jury oordeelde dat Otobong Nkanga met haar installaties een vitale bijdrage levert aan het artistieke discours en de internationale kunstscene.

Aan de BelgianArtPrize is een bedrag van € 25.000 gekoppeld, ter beschikking gesteld door Roland Gillion Crowet, voorzitter van de vzw Jonge Belgische Schilderkunst-Contemporary Art.

Tijdens de ceremonie werd ook de winnaar van de ING Public Prize bekendgemaakt. Bezoekers konden stemmen op hun favoriete kunstenaar. Maarten Vanden Eynde ontvang € 10.000 ter ondersteuning van zijn verdere artistieke carrière.

De winnaar en de winnaar van de publieksprijs werden gekozen uit de vier finalisten (Edith Dekyndt, Simona Denicolai & Ivo Provoost, Otobong Nkanga en Maarten Vanden Eynde), geselecteerd door een internationale jury: Beatrix Ruf (directrice van het Stedelijk Museum Amsterdam), Hans Ulrich Obrist (artistiek directeur van de Serpentine Galleries in Londen) en Dieter Roelstraete (cocurator van Documenta 14), Mimi Dusselier (kunstverzamelaar en al 30 jaar begaan met de beeldende kunsten) en Estelle Francès Lasserre (directrice Fondation d’Entreprise Francès).

Behalve dat u het werk van Otobong Nkanga nog kunt zien in de BelgianArtPrize in Brussel, neemt ze ook deel aan Contour in Mechelen en Documenta 15 in Kassel en Athene.

Praktische Info

‘BelgianArtPrize’, met Edith DeKyndt, Denicolai & Provoost, Maarten Vanden Eynde en Otobong Nkanga tot 28 mei in
Bozar Brussel. www.bozar.be

Keywords

Geen keywords beschikbaar.