Raf Opstaele overleden

Gepubliceerd op: 8 March 2018

Kunstenaar Raf Opstaele (°1934) is overleden. Hij was een grote naam in de alternatieve kunstacties en performances in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Opstaele was oprichter van het collectief Mass Moving, dat optrad buiten de grenzen van de institutionele kunstwereld en auto’s in beton goot, roze schaduwen schilderde op de straten in vele steden, 10.000 vlinders losliet op de Biënnale van Venetië in 1972 en dies meer.

Het collectief hief zichzelf op en Opstaele werd de bezieler van Mass and Individual Moving, dat sociaal bleef werken, maar ook het ecologische ging benadrukken, onder meer met de bouw van drukpersen op windenergie en zonnekracht, die moesten dienen om artistieke teksten over de hele wereld te verspreiden.

In de jaren tachtig begon hij mechanische sculpturen te maken, die konden bewegen, onder meer de ‘Helden van de Grote Paradox’ die door de straten van Brussel, Vancouver en Parijs trokken. Diverse werken van Opstaele zijn opgenomen in de collectie van de Verbeke Foundation in Kemzeke.

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords