Richard Deacon in Middelheimmuseum Antwerpen

Gepubliceerd op: 15 June 2017

Antwerpen, 1993. In het kader van de titel Culturele Hoofdstad die Antwerpen verwierf, presenteert het Middelheimmuseum de tentoonstelling ‘Nieuwe Beelden’. Het museum start opnieuw met het uitbouwen van zijn collectie, vanaf dan met de focus op hedendaagse sculptuur. Een van de tien kunstenaars die deelnemen, is de Brit Richard Deacon met het werk ‘Never Mind’. Het werk is het meest monumentale van de tentoonstelling, met zijn statige verschijning, gladde, geometrische vorm, zijn afmetingen en de drie ranke, maar stevige poten. Tegelijk is het een erg bizar, niet te categoriseren ding; opgebouwd uit hout, gebaseerd op scheepsbouwtechnieken, en als dusdanig weinig of niet gelinkt aan het gedurige karakter van een monument. Als een Unidentified (Flying) Object lijkt het te zijn neergedaald op het grasplein van het museumpark. De schaarse details die het ‘ding’ bezit, zijn twee keer het houten inlegwerk, aan de kopse zijden van de ellipsoïde.

Louis DE MEY

Richard Deacon: "Hoe zet je iets op de grond dat op zichzelf misschien niet voldoende stabiel is, zonder de toevlucht te nemen naar de klassieke museale instrumenten? Door hiervoor onbewerkte materialen te nemen, blijft het werk in dezelfde ruimte als de kijker, in plaats van hem te scheiden van het werk."

Fotogalerij

Praktische Info

Richard Deacon ‘Some Time’ tot 24 september in Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, Antwerpen. Open di-zo in juni en juli van 10-21 u., in augustus van 10-20 u., in september van 10-19 u. www.middelheimmuseum.be

Keywords