Sara Weyns gastcurator voor Blickachsen 10

Gepubliceerd op: 16 January 2015

Sara Weyns, directeur van het Antwerpse Middelheimmuseum, is gevraagd als gastcurator voor de Duitse openlucht sculptuurbiënnale ‘Blickachsen 10’ van 31 mei tot 4 oktober 2015. ‘Blickachsen’ is een openlucht biënnale voor hedendaagse beeldhouwkunst en geldt als een van de meest prestigieuze tentoonstellingen van hedendaagse beeldende kunst in Europa. In de historische parken van het Duitse kuuroord Bad Homburg vor der Höhe wordt tijdens deze biënnale werk getoond van gereputeerde en beloftevolle internationale kunstenaars. De werken worden geplaatst in de oorspronkelijke ‘blickachsen’ of zichtassen van de tuinen, ontworpen door de gerenommeerde 19de-eeuwse landschapskunstenaar Peter Joseph Lenné. Dat boeiende samenspel tussen landschap en kunst maakt dat ‘Blickachsen’ sinds zijn eerste editie in 1997 snel aan internationale bekendheid heeft gewonnen.

Voor elke editie nodigt oprichter en curator Christian K. Scheffel een museum en een gastcurator uit om samen met hem de biënnale samen te stellen. Dit jaar vroeg Scheffel Sara Weyns van het Antwerpse Middelheimmuseum als gastcurator, samen met kunstenaar Lieven Segers. ‘Blickachsen 10’ zal door Weyns en Segers ingevuld worden als eerste deel van een tweeluik, met de najaarstentoonstelling in het Middelheimmuseum, waar Segers eveneens co-curator van is, als vervolg. Voor ‘Blickachsen 10’ zullen vooral Belgische kunstenaars worden geselecteerd, terwijl voor de tentoonstelling in Antwerpen een internationale mix wordt nagestreefd.

Sara Weyns reageerde als volgt naar aanleiding van het nieuws: “Uiteraard ga ik zeer graag in op de vraag van Christian Scheffel. Een samenwerking met ‘Blickachsen’ ligt helemaal in de lijn van de werking van het Middelheimmuseum. Net zoals ‘Blickachsen’ focust het museum op de symbiose van kwaliteitsvolle kunstwerken en een recreatieve parkruimte. Bovendien was het Middelheimmuseum zelf een pionier op het vlak van openlucht biënnales voor beeldhouwkunst en kan het bogen op een grote traditie ter zake: tussen 1950 en 1989 vonden in het museum liefst 20 biënnales plaats. ‘Blickachsen 10’ is meteen ook een jubileumeditie, waarop de contacten en samenwerkingsverbanden met de openluchtinstellingen die ons zijn voorgegaan als gastcuratoren, worden aangehaald. Zo bouwen we ons internationale netwerk verder uit.”