Shortlist Max Mara Prize voor vrouwelijke kunstenaars

Gepubliceerd op: 17 October 2017
Zopas zijn de zes finalisten bekendgemaakt van de Max Mara Prize voor vrouwelijke kunstenaars: het gaat om Helen Cammock, Céline Condorelli, Eloise Hawser, Athena Papadopoulos, Lis Rhodes en Mandy El-Sayegh. In februari 2018 zal de uiteindelijke winnares van de zevende editie van deze onderscheiding worden gekozen.
De zes genomineerde kunstenaressen, die allemaal in Londen wonen, werken in diverse genres: van sculptuur over video tot installaties. Werk van Eloise Hawser - onder meer een muurbrede scan van een vrachtwagen – was drie jaar geleden in M HKA te zien in de tentoonstelling ‘Don’t You Know Who I Am? – Kunst voorbij Identiteitspolitiek’.
Bij de presentatie van de zes genomineerden zei juryvoorzitter Iwona Blazwick, directeur van Whitechapel Gallery in Londen:: “Lange tijd hebben vrouwelijke kunstenaars onder de radar gewerkt. Dank zij deze belangrijke onderscheiding hebben verschillende generaties kunstenaressen telkens de kans gekregen om zich gedurende enkele maanden te vervolmaken in Italië. Ze kregen de mogelijkheid om een belangrijk werk te creëren waardoor ze zich internationaal in de schijnwerpers kunnen plaatsen. De jury heeft dit jaar zes uitstekende kunstenaressen genomineerd: wij kijken uit naar hun voorstellen.”
De Max Mara- jury bestaat, behalve Iwona Blazwick, uit galeriehoudster Vanessa Carlos (Carlos/Ishikawa, Londen), kunstenares en Max Mara Prize-winnares Laure Prouvost, verzamelaarster Marcelle Joseph en kunstcritica Rachel Spence.
De Max Mara Art Prize werd in 2005 in het leven geroepen door de Whitechapel Gallery in samenwerking met de Max Mara Fashion Group. De bedoeling is om vrouwelijke kunstenaars die werkzaam zijn in het Verenigd Koninkrijk  te steunen en te promoten. De winnares krijgt een verblijf van een half jaar aangeboden om haar winnend project uit te werken. Dat wordt daarna tentoongesteld in Whitechapel Gallery in Londen en in de Collezione Maramotti in Reggio Emilia (Italië). Daar is momenteel de installatie van de recentste winnares Emma Hart te zien.
Vorige winnaars van de Max Mara Prize zijn onder anderen, Laure Prouvost (die daarna de Turner Prize 2013 won), Andrea Büttner en Margaret Salmon (die deelnam aan de Biënnale van Venetië in 2007).
 
ER

Praktische Info

Geen praktische info beschikbaar.

Keywords