Sociaalartistiek project ‘1000 Patronen’ in TEXTURE Kortrijk

Gepubliceerd op: 17 October 2017

Wit.h is een sociaalartistieke werkplek met als missie personen met een verstandelijke beperking die zich artistiek wensen te ontplooien, uit te dagen. Dit vertaalt zich in sociaalartistieke projecten. Nog tot 5 november kunt u terecht in Texture in Kortrijk, museum over Leie en Vlas, voor de tentoonstelling ‘1000 Patronen’ van Wit.h. Verrassende, hedendaagse kunst verweeft zich in dit project met het erfgoedverhaal van de vlas-, kant- en linnennijverheid.

Getalenteerde kunstenaars met een verstandelijke beperking participeren in het kunstenveld en schrijven, samen met andere kunstenaars en in de nabijheid van andere kunst- werken, een vitaal verhaal. Zo werkte textielontwerpster Moniek Gheysen samen met Isabelle Lecluyse: zij maakten onder de noemer ‘Boegbeelden’ een reeks sterke vrouwen in textiel. De in Nederland geboren, in België werkende videokunstenaar Ted Oonk maakte samen met artistieke duizendpoot Laurence Demets het nieuwe videowerk ‘The Model’. Via het medium van de performance, refererend aan het werk ‘The artist is present’ van Marina Abramovic onderzoeken zij het gegeven van kwetsbaarheid, kwetsbaarheid van een persoon met het syndroom van down, kwetsbaarheid van de vrouw, kwetsbaarheid van het lichaam. Door de performance te situeren in de ruimte van het zwembad, wordt de laag van het kijken en bekeken worden versterkt. Geleidelijk aan transformeert het kwetsbare beeld in een krachtige pose.

Ondertitel van de tentoonstelling is ‘doorbreken - ontrafelen - verbinden’: vanuit een sociaal en artistiek oogpunt worden de geijkte kijk- en denkpatronen van het publiek doorbroken. Wel duizend clichés, stigma’s en verwachtingspatronen worden ontrafeld en een nieuw, fris verhaal ontspint zich.

 

 

Fotogalerij

Praktische Info

‘1000 Patronen. doorbreken - ontrafelen - verbinden’ tot 5 november in TEXTURE, Noordstraat 28, Kortrijk. Open di-zo van 10-17 u. Elke zo om 11 u. is er een gratis instaprondleiding. Slothappening op za 4 november. www.1000patronen.be www.vzwwith.org www.texturekortrijk.be

Keywords